Cum înveţi "mixologie" ca să ajungi barman. Care sunt cele mai căutate meserii din Cluj VIDEO

Cum înveţi
Barmanii, ospătarii şi confecţionerii de textile sunt la mare căutare la Cluj, potrivit statisticilor Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă. În această săptămână, 102 ospătari şi barmani îşi pot găsi imediat un serviciu, dar şi 75 de confecţioneri. Realitatea TV Cluj a încercat să afle unde se învaţă aceste meserii şi cât costă un curs de formare.

Din cele aproape 1300 de locuri de muncă declarate vacante săptămâna aceasta, care apar în statistica AJOFM, cele mai multe sunt de ospătari şi barmani, de confecţioneri, şoferi sau femei de serviciu. Firmele care pregătesc personal în acest domeniu au ajuns să aibă mare succes.

"Cursurile sunt foarte căutate având în vedere că au loc doar în Cluj, primim telefoane chiar şi din Timişoara, Bucureşti. Au venit câteva persoane să facă curs special ca să plece dincolo , chiar şi-au încercat norocul şi au rămas dincolo. Dincolo nu ai ce căuta fără diplomă în spatele barului", spune unul dintre  cei care organizează astfel de cursuri.

Ioana Burcă are 25 de ani şi a urmat cursul de barmani. A durat patru luni şi a costat destul de mult: 1.500 de lei. Ea şi-a găsit însă rapid un serviciu şi este mulţumită de alegerea pe care a făcut-o.

"Am avut şi un suport de curs unde am învăţat mixologia, cum trebuie organiza barul, ce trebuie să faci de fiecare dată când intri în bar, cum trebuie să pregăteşti fructele, bâuturile dimineaţa, cum trebuie aşezate băuturile în bar. Mi-a prins foarte bine acest curs, am învăţat foarte multe lucruri interesante, mi-a ajutat foarte mult", spune ea.

O altă meserie la fel căutată la Cluj este cea de confecţioner de textile. Trainerii spun că majoritatea personelor care termină cursul de croitor îşi găsesc un loc de muncă imediat.

Îşi găsesc uşor un loc de muncă, dar nu au o viaţă prea simplă. Efortul e mare, iar banii, nu foarte mulţi. Barmanii şi ospătarii depind de bacşiş, iar croitorii au salarii apropiate de cel minim pe economie. "Aici e o fluctuaţie foarte mare, durata contractelor este foarte mică aşa că de multe ori oamenii nu aleg nici calificarea nici meseria de croitor sau confecţioner textile şi nici job-ul în sine chiar dacă au calificarea pe acest domeniu", spune directorul AJOFM Cluj, Daniel Don.

Un curs de formare profesională durează trei sau patru luni. Preţul porneşte de la 650 de lei şi poate ajunge până la 1500 de lei. În anii trecuţi, AJOFM a organizat cursuri gratuite, dar în 2012 nu a mai avut bani pentru reconversia profesională a şomerilor.

Anamaria Nedelea - REALITATEA TV Cluj

Comenteaza