Foto Cum își depozitează gunoiul orașele din Ardeal: incinte cu cartelă, dulapuri de tablă, platforme îngropate
- Scris de Călin Poenaru
- 06 Mai 2019, 13:51
- Economie
- Ascultă știrea

Una dintre societățile din grupul clujean de salubritate Brantner a implementat un sistem de management inteligent al incintelor pentru deșeuri în mai multe orașe din zona Transilvaniei. La Cluj-Napoca și la Turda există proiecte de platforme subterane, iar Oradea a cumpărat adăposturi de tablă cu acces controlat.
Brantner Environment Cluj a adoptat un sistem de management inteligent (Waste Acces) al incintelor pentru colectarea selectivă a deșeurilor fracţie uscată (peturi, hârtii, cartoane, sticle, doze de aluminiu) și umedă (menajere). Incintele sunt asigurate cu sistem de închidere pe bază de cartelă, alimentate cu energie electrică de la panou fotovoltaic. Sistemul de control acces este asigurat cu cititoare de card (cartele de acces). Compania centrală a grupului clujean, Brantner Servicii Ecologice, înregistra anul trecut afaceri de 50 de milioane de lei și un profit net de 5 milioane de lei.
Operatorul a executat opt locații de colectare a deșeurilor în municipiul Zalău, trei locații în orașul Jibou și două locații în orașul Cehu Silvaniei. Investiția apartine operatorului Brantner Environment în colaborare cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ECODES Sălaj și cu primăriile celor trei orașe care au pus la dispoziție locațiile spre executare. Urmează ca reprezentanții primăriilor să aloce cartelele de acces populației, iar locatarii trebuie să deschidă şi să închidă ţarcurile de fiecare dată când depun deșeurile.
“La aceste puncte de colectare nu ar mai trebui să existe fenomenul de abandon al deșeurilor și actele de vandalism, în condiţiile în care se respectă aceste reguli de acces pe bază de cartelă. Cu toate că încercăm să ajungem la standarde europene prin sisteme noi și moderne, pentru fiecare punct executat am întâmpinat probleme, reticență din partea cetățenilor la amplasarea punctelor de colectare a deșeurilor.
Deşi am desfăşurat periodic campanii de informare şi constientizare a cetăţenilor, acestea nu-şi ating eficienţa scontată fără mecanismele de coparticipare a populaţiei care trebuie să sancţioneze prin dezaprobare comportamentele necivilizate şi nonurbane ale unora. Avem încrederea că prin implementarea Waste Acces, împreună cu cetățenii putem avea un oraș mai curent”, susțin reprezentanții Brantner.
VEZI Marea bătălie pentru deșeurile Clujului
Oradea: dulapuri de tablă
Primăria Oradea a montat în acest an 11 incinte în formă de dulap pentru colectarea selectivă a deşeurilor și va mai cumpăra 17. Incintele au fost achiziţionate de la societatea Maniflor Servcom, pentru suma de 2.486 lei, fără taxa pe valoarea adăugată. Ele sunt realizate din tablă zincată şi vopsită şi au forma unui dulap, deschiderea uşilor cu o cartelă permiţând introducerea deşeurilor de către cetăţeni. Adăposturile pot găzdui trei europubele de 240 litri pentru fracţie umedă, uscată şi biodegradabilă. Acestea sunt montate la asociaţiile de proprietari al căror spaţiu disponibil nu este suficient pentru amenajarea unei incinte metalice prevăzute cu grilaj.
Cluj-Napoca: platforme îngropate
Municipalitatea din Cluj-Napoca a informat că din 1 iulie în tot orașul se va trece la colectarea selectivă pe patru fracții (amestec/ biodegradabile, hârtie/ carton, plastic/ metal şi sticlă albă/ colorată), în loc de două (umedă și uscată). Acum colectarea se face neunitar, fie în puncte gospodărești, cu containere, fie în clopote (403), fie în platforme subterane (78). Colectarea selectivă pe patru fracţii la Cluj-Napoca va duce și la majorarea tarifelor pentru deșeuri, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru agenții economici sau instituțiile publice.