Cum s-a "convertit" patronul de la Centurion Investments
- Scris de Nicoleta Nap
- 24 Iun 2013, 20:56
- Economie
- Ascultă știrea

O tânără din Bucureşti, care lucrează în domeniul comunicării, a fost contactată de curând de Emil Hosu, patronul Centurion Investments, pentru un loc de muncă, un „super job", cum spune femeia, plătit cu 2.500 de euro.
"Am analizat activitatea şi experienţa dvs. profesională prin intermediul LinkedIn şi doresc să abordăm o eventuală viitoare colaborare în plan profesional. Propunerea este cea de Vice President - Head of PR/Communication & Media Division, care presupune relocarea dvs. la Cluj - Napoca, unde urmează să fie locat cartierul general global al consorţiului, secondat de alte 5 cartiere continentale: Africa (Victoria - Seychelles), Asia (Tokyo - Japonia), Australia (Sydney), America de Sud (Montevideo - Uruguay), America de Nord (New York - SUA). Cel de la Cluj - Napoca va reprezenta şi cartierul continental european. Relocarea în sine presupune asigurarea unui imobil (casă) şi cheltuielile aferente acoperite. Cu alte cuvinte, propunerea are în vedere coordonarea întregii divizii şi implicit a proiectelor aferente. În prezentare sunt doar o parte, altele sunt în analiză înainte de a fi făcute publice şi de a fi demarcate", îi scria Hosu tinerei din Bucureşti, într-un mail cu antetul "Greenlife Consortium", în care el ar fi co-fondator şi co-preşedinte.
Tânăra contactată de Hosu a verificat pe Internet consorţiul în numele căruia făcea acesta recrutări şi i s-a părut dubios faptul că nu a găsit referinţe şi nici proiecte pe care să le fi realizat, fapt pe care i l-a comunicat şi „angajatorului". Drept urmare, Emil Hosu s-a grăbit să-i explice tinerei şi motivul pentru care nu există pe Internet o pagină a marelui consorţiu cu reprezentanţe în toate colţurile lumii: "Pagina oficială a consorţiului este coborâtă pentru o serie de modificări şi noutăţi". Bărbatul a adăugat la finalul e-mailului, simţind neîncrederea acesteia: „Nu încerc nici să vă speri (sic!), nici să vă "vrăjesc", timpul este singurul care poate să vă arate "farmecul" acestei provocări".
În urma verificărilor făcute pe Internet, tânăra din Bucureşti a găsit articolul publicat de ZIUA de CLUJ în februarie 2012, sub titlul „Firmă ţepară, prinsă în flagrant cu sprijinul serviciilor secrete", în care se arăta că firma Centurion Investments Group SRL, din Satu Mare, a momit 44 de clujeni cu promisiunea de a le oferi salarii mari, pachete SPA, o masă pe zi, precum şi alte beneficii. În articol se arăta că clujenii, recrutaţi pentru a încheia contracte de colaborare în vederea organizării unui congres internaţional pe tema produselor bio, au aşteptat în zadar să fie angajaţi cu forme legale de Emil Hosu. Pentru a reuşi să sancţioneze firma care lucra la negru şi trăgea ţepe în lanţ, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a apelat la Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI). Firma lui Hosu a închiriat un spaţiu în clădirea Amera Tower, unde îşi organiza întâlnirile cu proaspeţii colaboratori. Întrucât nu şi-a plătit chiria, Centurion Investments Group a fost evacuat, iar Hosu greu de găsit.
ITM Cluj a început, în colaborare cu DGIPI, o adevărată "joacă de-a şoarecele şi pisica" pentru a localiza firma. "Am avut nevoie de ajutorul serviciului secret al MAI pentru că poate fi un prezumtiv caz de înşelăciune. Majoritatea şi-au lăsat slujba şi s-au mutat aici, crezând că vor avea o activitate remunerată bine, pachetul era foarte atractiv", a declarat atunci Emilian Roşca, şeful ITM Cluj.
Astfel, în 19 decembrie 2011, inspectori de la ITM, însoţiţi de jandarmi, au desfăşurat un control inopinat în Hotel Napoca, unde au descoperit că Hosu îşi făcea întâlnirile ad-hoc în holul unităţii de cazare. Angajaţii descoperiţi la faţa locului, 52 la număr, au completat fişele de identificare la cererea inspectorilor. Emilian Roşca a spus că angajaţii chestionaţi au declarat situaţia reală a firmei. "Acolo era deja o stare de nemulţumire, li se tot promitea contract de muncă, dar firma nu avea nici măcar deschis punct de lucru la Cluj", a arătat şeful ITM Cluj. Firma a fost amendată în februarie 2012 cu 50.000 de lei şi s-a ales cu dosar penal, în baza articolului 264 pct. 3 din Codul muncii. Potrivit acestui text de lege, "constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoarea de la unu la doi ani sau cu amendă penală primirea la muncă a mai mult de cinci persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă". Deocamdată, Hosu nu a fost trimis în judecată.
Tânăra din Bucureşti, "momită" de Hosu cu un loc de muncă foarte bine plătit, a contactat redacţia ZIUA de CLUJ. "Mă gândesc că poate doriţi să-l daţi pe mâna poliţiei din nou", a spus aceasta, indicând locul în care Hosu i-a propus să se întâlnească pentru un interviu, respectiv într-o cafenea din mall-ul din Cluj-Napoca.
Şeful IPJ Cluj, chestorul Ioan Păcurar, a declarat că Poliţia clujeană este la curent cu faptul că Emil Hosu şi-a reluat activitatea de recrutare. "A fost audiat cu câteva zile în urmă şi ceea ce spuneţi se confirmă", a spus şeful IPJ Cluj. De asemenea, o echipă de poliţişti s-a deplasat la locul "interviului", unde Hosu a fost luat, din nou, la întrebări de oamenii legii.