Foto Cum văd arhitecții Spânu urbanizarea din Borhanci
- Scris de Ziua de Cluj
- 20 Apr 2021, 16:49
- Economie
- Ascultă știrea

Biroul de arhitectură Spânu Studio Proiectare și Urbanism (SSPU) a prezentat public proiectul urbanizării străzii Romul Ladea, din Cluj-Napoca, executat pentru Asociația Planul Urbanistic Zonal (PUZ) Borhanci. În proiect apar o zonă întinsă de case și un bloc cu fațadă de vegetație.
“PUZ Romul Ladea studiază un areal din zona Borhanci, propus pentru urbanizare. Proiectul a urmărit crearea unei zone coerente din punct de vedere urbanistic, care să ofere o calitate ridicată a locuirii. S-a urmărit atingerea unei densități urbane medii și a unei bune dimensionări a infrastructurii urbane și a dotărilor de cartier.
Proiectul a constituit o provocare, deoarece s-a dorit balansarea nevoilor beneficiarilor cu prevederile regulamentelor de urbanism, precum și împărțirea echitabilă a cotelor de teren alocate infrastructurii și dotărilor de cartier.
Borhanci este un areal aflat într-o etapă de evoluție rapidă, reprezentând una dintre principalele zone de urbanism ale municipiului în ansamblu: dispersia fondului construit este inegală și neuniformă, datorită fragmentării prorprietății, lipsei unei bune accesibilități din cauza unei trame stradale incomplete, dar în curs de dezvoltare, precum și a contrastului rezultat între zone proxime în baza unor regulamente urbanistice din etape diferite”, se specifică în proiect.
Amplasamentul studiat este împărțit în trei insule distincte prin intermediul a două drumuri perpendiculare, pe strada Romul Ladea. “O subzonă destinată construirii de locuințe cu regim redus de înălțime, dispuse pe un parcelar de tip urban. Această subzonă se dezvoltă pe cele trei insule rezultate între străzile Romul Ladea, Cezar Boliac și străzile propuse A, B și C.
O subzonă cu destinația de zonă destinată realizării de dotări de cartier. Deoarece pe o rază de 500 m față de amplasamentul studiat s-a constatat lipsa oricăror dotări de cartier (comerț alimentar, servicii de proximitate și medicale) s-a propus realizarea unei zone având suprafață de 1.649 mp, care să regrupeze funcțiuni de servicii și comerț. Această parcelă este amplasată în zona intersecției străzilor Cezar Bolliac și Romul Ladea.
O subzonă cu destinația de zonă verde: scuaruri, grădini, parcuri publice. S-a propus un scuar verde având suprafață de 1.501 mp în zona nordică a străzii C. Această subzonă verde va regrupa funcțiuni de agrement și loisir”, prevede documentul.
Datele tehnice ale proiectului
Client: Asociația PUZ Borhanci
Adresa: str. Romul Ladea FN, Cluj-Napoca
Echipa: Călin Spânu
Coordonator urbanism: Radu Spânu
Studiu topografic: Gheorghe Comiza
Studiu de trafic: Drumex
Studiu geotehnic: Horea Parlea
Status: proiectare finalizată
Suprafață: 3,85 ha
Proiectat: 2016-2021
Sursa: SSPU
Cinci oferte pentru planul de cartier
La nivel de cartier, cinci oferte au fost depuse pentru realizarea PUZ şi studiului de fezabilitate (SF) pentru dezvoltarea infrastructurii educaţionale şi de sănătate, sportivă şi amenajare padure-parc în Borhanci. Valoarea contractului este de 2,4 milioane de lei, din fonduri bugetare.
Acestea au fost depuse de Re-Act Now Architecture Bucureşti; Vego Concept Engineering Bucureşti; asocierea Loft Arhitectura, Eco Garden Construct, Birou de Proiectare Strajan, Viadromos, Instal Utilities; asocierea Daedalus Proiect, Universitatea de Arhitectură și Urbanism București; asocierea MASStudio, Beletage Constanţa.
Ofertele se află în etapa evaluării tehnice, iar câştigătorul va fi anunţat în iulie. Conform caietului de sarcini, se doreşte elaborarea de studii preliminare şi concept urbanistic şi arhitectural, PUZ, studiu geotehnic de detaliu, studiu de fezabilitate (SF) pentru străzi şi trotuare, SF pentru şcoală gimnazială, liceu, grădiniţă şi creşă, SF pădure-parc, SF bază sportivă, bazin de înot, unitate de sănătate.
Primarul Emil Boc a declarat că în Borhanci ar urma să fie construit un hub educaţional (şcoală, grădiniţă, creşă) şi parc, pe 76 ha, pe locul în care a fost gândit inițial Cartierul Tineretului.
"Toate studiile de fezabilitate ne-au arătat că acolo nu se poate face cartier de locuinţe şi nici aqua park: costă foarte mult stabilizarea terenului pentru astfel de investiţii. Orizontul este 2026, odată cu funcţionarea centurii metropolitane. E posibil să fie şi investitori care să vrea să pună umărul la acest proiect. Până la finalizarea centurii metropolitane, construcţiile în Borhanci sunt sistate", a declarat Boc.
După eşecul imobiliar Cesarom, în 2015 primarul anunța reînvierea proiectului unui cartier în zonă. Boc vorbea despre viabilizarea a 81 ha care urmau să fie parcelate și date tinerilor pentru a-și construi case. 178 de parcele a câte 300 mp ar fi trebuit realizate prin întocmirea unui PUZ, pentru care a existat și o licitație lansată în 2015.