Cum vom ști dacă mâncăm viermi, gândaci sau lăcuste. Senatorii au adoptat proiectul de lege privind alimentele din insecte

Cum vom ști dacă mâncăm viermi, gândaci sau lăcuste. Senatorii au adoptat proiectul de lege privind alimentele din insecte

Senatul a adoptat legea care reglementează utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor şi a comercializării acestor produse pe teritoriul României.

Senatul a adoptat proiectul de lege care reglementează utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor şi a comercializării acestor produse pe teritoriul României.

Potrivit legii, pe eticheta produselor alimentare se va regăsi denumirea alimentului nou autorizat astfel: vierme galben de făină uscat, congelat sau sub formă de pudră, în funcţie de forma utilizată; larvele gândacului de făină sub formă congelată sau de pastă; pulbere parţial degresată de greier de casă; lăcustă călătoare congelată/uscată/pudră/întreagă.

De asemenea, pe etichetele produselor alimentare care conţin alimente noi (larvele gândacului de făină/ lăcustă călătoare/ vierme galben de făină/ greier de casă) trebuie să se menţioneze că acest ingredient poate cauza reacţii alergice consumatorilor cu alergii cunoscute la acarieni şi/sau crustacei şi produse derivate din acestea, iar menţiunea trebuie să apară în imediata apropiere a listei ingredientelor, scrie News.ro.

Legea mai prevede că ”produsele alimentare care conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi, provenite din spaţiul Uniunii Europene, vor fi prezentate în suprafeţele de vânzare clasice directe, într un stand separat, delimitat de standurile ce conţin produse consacrate care nu sunt nu conţin insecte”.

Afişarea informaţiei va fi realizată „pe suport sau panou într-o culoare contrastantă faţă de culoarea de fond a panoului iar informaţiile trebuie să fie scrise într un loc vizibil, uşor accesibil, care nu pot fi şterse şi nu trebuie ascunse. 

Senatul este primă Cameră sesizată, astfel că proiectul merge la vot final, în Camera Deputaţilor.

Comenteaza