Cum vrea să evite Boc ghetoul din Bună Ziua

Cum vrea să evite Boc ghetoul din Bună Ziua
Proprietarii Grand Italia au cedat o parte din terenul din vecinătatea hotelului, unde urmau să se construiască locuinţe, pentru o biserică. La analiza proiectului s-a pus în discuţie dezvoltarea zonei.

Bună Ziua, zonă pe care nu toţi arhitecţii se încumetă să o numească deocamdată cartier din cauza deficienţelor de infrastructură şi servicii, a devenit subiect de îngrijorare în 2013, la analiza proiectului pentru realizarea unei biserici.

În ultima şedinţă a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU), societăţile Saf Adria Impex (care are asociaţi comuni cu Grand Italia, dezvoltatorul hotelului) şi Transtar au solicitat avizul de oportunitate pentru întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pe străzile Trifoiului - N. Mărgineanu, necesar schimbării destinaţiei unei părţi din terenul deţinut în Bună Ziua. Suprafaţa din vecinătatea hotelului este destinată acum, în proiect, unor locuinţe colective, dar proprietarii vor să aloce o parte din teren pentru o biserică. Parohia Sfântul Mare Mucenic Mina are o construcţie de lemn în zonă, pe str. Măceşului, pe un teren alocat temporar acestei destinaţii. Ea urmează să fie desfiinţată, iar o nouă biserică se va ridica în zona str. Trifoiului, la 100 m de Grand Italia, a explicat unul dintre asociaţii implicaţi în proiectul hotelului.

Conform unui PUZ din 2004, pe terenul de lângă hotel erau prevăzute locuinţe colective cu două etaje. Acum, 2.000 mp îşi schimbă destinaţia pentru biserică. „Realizarea unei biserici este oportună. Cartierul nu are un astfel de lăcaş de cult", a fost de părere Adrian Iancu, membru al CTATU. Primarul Emil Boc s-a arătat îngrijorat de soarta zonei. Pe terenul de lângă hotel este prevăzută şi realizarea a 34 de blocuri cu câte opt apartamente. „Susţinem biserica, dar să fim atenţi să nu se creeze în Bună Ziua ceva care să iasă din context, să nu fie ghetou. Să nu se creeze aglomerare urbană, iar infrastructura să nu facă faţă şi oamenii să se plângă că dau mâna pe geam", a intervenit Boc.

La propunerea arhitectului Şerban Ţigănaş, comisia a solicitat un regulament explicit privind modalitatea de construire care să însoţească PUZ Saf Adria, pentru ca proiectul să îşi păstreze coerenţa şi să nu genereze vânzări de parcele către alţi proprietari. S-a propus amplasarea locurilor de parcare în aşa fel ca biserica să fie înconjurată de spaţii verzi. Noul lăcaş de cult va avea şi spaţii alocate unei grădiniţe, iar în privinţa îngrijorărilor CTATU privind calitatea slabă a arhitecturii în cazul multor proiecte de biserici, reprezentantul parohiei a intervenit cu o promisiune. „Îmi iau angajamentul că vom pune în Bună Ziua un etalon pentru municipiu", a spus preotul prezent la şedinţa CTATU.

Pipera Clujului

Zona este una dintre primele pe care urbaniştii le dau de ani întregi ca exemplu de dezvoltare haotică în boom imobiliar la Cluj: o extensie a oraşului unde locuinţele au luat-o înaintea infrastructurii, cu imobile realizate fără să existe artere de acces amenajate corespunzător ori servicii pentru locatari, unde multe dintre şcolile, grădiniţele ori spaţiile medicale au rămas pe planşetele de centre de cartiere desenate pentru proiectele dezvoltatorilor. Locuitorii care au ales să se mute aici se confruntă cu deficienţe de infrastructură: străzi fără trotuare sau chiar fără asfalt, probleme cu iluminatul sau lipsa de servicii de învăţământ.

 

Comenteaza