De ce lucrează românii peste program

De ce lucrează românii peste program
80% dintre angajații din ţara noastră sunt de părere că românii lucrează peste program. Volumul ridicat de munc dar şi lipsa de personal sunt principalele motive invocate de către aceştia.

65% dintre angajați obișnuiesc să lucreze peste programul de lucru al companiei, rezultă în urma unui studiu realizat în perioada iunie-august de către compania de resurse umane MyHRLab. Cei mai mulţi efectuează ore suplimentare din cauza volumului ridicat de muncă și a lipsei de personal. Alte motive sunt dorința de promovare şi managementul defectuos.

În companiile de servicii profesionale 75% lucrează peste program, în timp ce în cele de IT procentul este de doar 54%. Dintre angajații care nu ocupă funcții de conducere, procentul celor care obișnuiesc să lucreze peste program este de 61%.

În companiile multinaționale 62% dintre angajați obișnuiesc să lucreze peste program, în timp ce în cele locale procentul angajaților care muncesc peste program este de 70%.  Doar unul din trei angajatori oferă beneficii angajaților care lucrează peste program.

În sectorul IT&C 40% dintre angajatori își compensează angajații pentru orele suplimentare, în timp ce în sectorul serviciilor profesionale, doar 25% dintre firme oferă beneficii pentru munca efectuată peste programul de lucru. Cele mai utilizate beneficii oferite de către angajatori pentru orele suplimentare sunt zilele de concediu, compensațiile financiare şi flexibilitatea programului. 

“În general companiile nu recompensează angajații care lucrează ore suplimentare. Cea mai dinamică industrie de la noi este IT&C, iar companiile din acest domeniu își doresc să ofere cele mai bune beneficii pentru a avea o retenție cât mai mare a angajaților.

Nu ne surpinde că 40% dintre companiile care oferă beneficii pentru orele suplimentare sunt cele din IT&C. Cu toate acestea, majoritatea celor care au raspuns chestionarului nu sunt recompensați pentru munca efectuată peste program”, a declarat Beatrice Gălăţanu, business owner la My HR Lab.
 
La studiu au participat 600 de angajați în companii multinaționale (67%), locale (22%), cu capital mixt (8%) și instituții publice (3%). Majoritatea nu dețin funcții de conducere. Dintre angajații care au participat la studiu, 40% au peste șapte ani de experiență, 34%, 3-7 ani, iar 26%, 1-3 ani.

30% dintre respondenți lucrează în companii IT&C 20%, în servicii profesionale, 11% în construcții, 11% în retail, 9% în financiar, 8% în outsourcing, iar 6% în producție. 45% dintre aceştia au un program de lucru fix, în timp ce alți 45% au un program de lucru flexibil. 
 
MyHRLab este un start-up românesc ce îşi propune să schimbe modul în care oamenii de resurse umane şi managerii învaţă despre HR. Participanții construiesc strategii şi lucrează în timp real la rezolvarea unor cazuri concrete, iar exercițiile se bazează pe exemplele personale ale acestora.

Comenteaza