De ce nu vin banii europeni la Cluj

De ce nu vin banii europeni la Cluj
Birocraţia şi informaţiile eronate sunt principalele obstacole în calea proiectelor clujene finanţate din bani europeni, susţin cei implicaţi în aceste programe.

Se adaugă problema cofinanţării, majoritatea băncilor evitând aceste proiecte. Majoritatea proiectelor depuse în cadrul Programului Operaţional Sectorial “Creşterea competitivităţii economice” (POS CCE) se împotmolesc în birocraţia de la Bucureşti.

 

 “In 2009 am lucrat cu şase oameni care s-au ocupat de evaluarea tuturor proiectelor. Evident că nu am putut face faţă, iar evaluarea a durat mult. Din această cauză am decis ca în acest an să lucrăm cu o firmă de consultanţă cu mulţi angajaţi şi cu o cifră de afaceri mare şi am ales KPMG. Deşi contractul cu ei expiră în 4 iulie, până acum nu au predat niciun contract”, a declarat ieri la Cluj şeful serviciului Programe şi Asistenţă Tehnică al POS CCE, Adrian Potorac.

 

întârzierile în semnarea contractelor de finanţare sau în primirea rambursărilor complică soarta societăţilor. “Am depus în 2007 un proiect pentru investiţii în echipamente de tehnologia informaţiei. Acum am primit contractul de finanţare. Ironia este că multe dintre dispozitivele trecute în proiect nici măcar nu se mai fabrică”, a subliniat directorul unei companii IT.

 

“Lucrăm cu 10 proiecte, de 29 de milioane de euro. Avem o cerere de rambursare care stă de 11 luni la Organismul Intermediar”, subliniază Mihaela Brustur, reprezentant al unei companii de consultanţă. în schimb, Potorac susţine că principalii vinovaţi pentru gradul redus de absorţie a banilor europeni sunt chiar consultanţii. “80% din proiecte sunt respinse din cauza calculelor greşite”, a subliniat acesta.

 

 în replică, reprezentanţii companiilor de consultanţă au spus că primesc informaţii greşite de la Autoritatea de Management. Potorac a menţionat că în 2009 au fost semnate 600 de proiecte din POS CCE, 37 fiind din zona Clujului. Seminarul de la Cluj (foto) a fost organizat de Oficiul Teritorial pentru întreprinderi Mici şi Mijlocii şi de Banca Transilvania.

 

Comenteaza