Decebal şi Traian atrag turiştii la Cluj
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iul 2010, 17:11
- Economie
- Ascultă știrea

Proprietarul hotelului Fullton a mai ridicat o unitate pe strada Decebal, în vecinătate funcţionează un restaurant, iar Prodvinalco a demarat procese de avizare pentru proiecte imobiliare, fără termene de realizare.
Construcţia Hanului Fullton, cea de-a doua proprietate hotelieră deţinută de omul de afaceri Attila Csipkes, a fost finalizată şi urmează să fie inaugurată în vară. “Mai avem nevoie de dovada de luare în folosinţă din partea primăriei şi vom face deschiderea oficială în următoarele săptămâni. în rest, avem avizele de funcţionare şi clasificarea de trei stele”, a spus Csipkes. Cu toate acestea, proprietarii au început deja activitatea. Unitatea turistică de pe strada Decebal, o construcţie de 2.400 mp pe un teren de 800 mp, are 30 de camere şi funcţiuni pe mai multe niveluri: subsol, parter, două etaje şi mansardă. Corpurile de clădire încadrează o curte interioară.
Gradul de ocupare al hotelului Fullton din zona centrală a variat anul trecut între 60 şi 80%, potrivit proprietarului. “Credem că Hanul va merge mai bine decât celălalt hotel, datorită felului în care arată. Are camere mai mari, parcări. Apoi, este un hotel nou, în centru, aproape de gară şi de aeroport. Am început acest proiect în urmă cu trei ani, când încă nu izbucnise criza economică. Odată începută construcţia, nu mai puteam renunţa la idee, nu avea sens să rămânem la stadiu de «roşu». A trebuit să finalizez ce am început. Se prea poate ca piaţa să fie dificilă în această perioadă, dar măcar nu am angajate credite pentru acest proiect”, a afirmat Csipkes. Hotelul a găzduit în această săptămână o întrunire a unui grup austriac de asigurări, care a ocupat majoritatea camerelor.
în vecinătate funcţionează un restaurant, dat deja în folosinţă. Cronos are 80 de locuri şi a fost deschis într-un spaţiu închiriat pe Decebal. “A fost tot un restaurant înainte, dar noi am schimbat politica de preţuri şi intenţionăm să dezvoltăm afacerea. Vom face şi o terasă”, a precizat Florin Pop, managerul restaurantului. Una dintre companiile cu proprietăţi în zonă este producătorul de băuturi alcoolice Prodvinalco, care a decis să îşi mute în Baciu sediul administrativ şi fabrica de pe strada Traian şi să iniţieze o serie de proiecte imobiliare pe terenurile deţinute, pe care ulterior le-a îngheţat. Compania a iniţiat procese de avizare pentru parcele din zona străzilor Horea-Traian, unde a propus imobile cu funcţiuni mixte: birouri, spaţii de comerţ şi locuinţe.
Zonă cu perspective
Străzile Traian – Decebal se află în zona de interes pentru echipa care lucrează la reactualizarea Planului Urbanistic General (PUG). în urma unei şcoli de vară, care a avut ca temă potenţialul Someşului, specialiştii au stabilit câteva direcţii de dezvoltare. Cartierul Feroviarilor şi zona Traian-Decebal pot reprezenta o locaţie pentru locuire de calitate în apropierea centrului istoric, la Someş, într-un cartier cu personalitate, o locaţie pentru servicii şi comerţ de mici dimensiuni, pe baza tradiţiilor existente, consideră cei care lucrează la PUG.
Ei văd posibilă o
zonă cu densitate