Dentiștii se dau săraci: 3 din 4 declară la ANAF mai puțin decât salariul minim pe economie. Cât câștigă în realitate

Dentiștii se dau săraci: 3 din 4 declară la ANAF mai puțin decât salariul minim pe economie. Cât câștigă în realitate
| Foto: Nikodash - Depositphotos.com

Chiar dacă în realitate câștigă evident mai mult, unii medici stomatologi aleg să declare la fisc venituri mai mici decât salariul minim pe economie.

Medicii stomatologi declară în medie pentru impozitare, unvenit de 2.581 lei. Totodată, 76% au declarat la nivelul anului 2021, venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe economie (27.600 lei), potrivit profit.ro.

Așadar, fiscul a decis la finele anului trecut să extindă și la nivelul cabinetelor medicilor stomatologi campania de informare pe care a derulat-o în rândul profesorilor pentru veniturile din meditații.

Lucian Heiuș, președintele ANAF a afirmat pentru sursa menționată faptul că acestea sunt datele care stau la baza deciziei de a extinde campania de informare și în acest domeniu. 

„Conform datelor de la nivelul Agenției ANAF, a rezultat că, în anul 2021, un număr de 12.174 de contribuabili care desfășoară activități de asistență stomatologică au realizat un venit impozabil de 377.075.245 lei, rezultând o medie a venitului impozabil/contribuabil anual de 30.974 lei, respectiv o medie a venitului impozabil lunar/contribuabil de 2.581 lei”, arată un document analizat de Profit.ro.  

Trei sferturi dintre stomatologi au declarat pentru 2021 venituri anuale sub 12 salarii minime.

„Analiza veniturilor declarate prin Declarația unică, de către contribuabilii persoane fizice autorizate cu cod CAEN 8623, relevă că din cei peste 12.000 de contribuabili, un procent de 76% declară venituri impozabile sub nivelul a 12 salarii minime brute pe țară (27.600 lei). Totodată, precizăm că dintre aceștia, un procent de 40% se află în situația în care, fie au declarat pierdere fiscală, fie nu au depus Declarația unică pentru anul 2021", potrivit sursei citate.

„Ţinem foarte mult la prevenţie. În urma analizelor de risc făcute la nivelul ANAF, a rezultat un risc de neconformare ridicat pe acest segment de activitate. Vom trimite scrisori personalizate, vom face ghiduri, vom încerca să mediatizam ce au de făcut. Dar este normal ca şi beneficiarii acestor servicii să solicite bon fiscal, aşa cum este normal când plătesc sumele de bani", a spus Heiuş, referitor la cabinetele stomatologice.

Chiar dacă șeful ANAF a evitat să răspundă la întrebările referitoare la controale pentru aceste categorii de venituri nedeclarate (meditații, chirii, stomatologi) și a insistat asupra intenției Fiscului de a derula programe de prevenire și de conformare, ANAF va iniția cel mai probabil cotroale acolo unde consideră că acestea sunt necesare. ANAF a derulat trei proiecte pilot cu fonduri europene: cedarea folosinței bunurilor, în județele Brașov și Constanța; meditații/activități educaționale și alte forme de învățământ, în județele Sibiu și Cluj; activități de înfrumusețare/întreținere corporală, Ilfov și sectoarele 1 și 3 din București. În cadrul acestora a trimis scrisori personalizate de informare contribuabililor, a pregătit și promovat ghiduri și materiale informative și a promovat proiectele in spatiul public.

Actuala legislație fiscală reglementează obligația contribuabililor - persoane fizice sau juridice deopotrivă - de a declara corespunzător impozitele, taxele și contribuțiile sociale aferente fiecărui an fiscal.  Penalitatea pentru nedeclarare este cuantificată procentual, respectiv de 0,08% pe fiecare zi, începând cu ziua imediat următoare scadenței și până la data stingerii sumei datorate, și se va raporta, după caz, fie la obligațiile fiscale principale nedeclarate, fie la cele declarate incorect, stabilite de organul fiscal, prin decizie de impunere.

Stomatologii câștigă 2.000-3.000 de euro în realitate

Un medic stomatolog are reminerație care variază, în medie, între 2.000 şi 3.000 de euro net pe lună, după cum arată datele de la platforma de recrutare online BestJobs.

Pentru această poziţie, de regulă, candidaţii trebuie să fie absolvenţi ai Facultăţii de Medicină Dentară, să aibă experienţă pe poziţia de de medic stomatolog, să aibă cunoştinţe medicale şi în realizarea procedurilor medicale stomatologice.

Cele mai multe anunţuri de angajare sunt în Bucureşti, Vâlcea, Cluj, Prahova şi Argeş.

 

Comenteaza