Directorii Bursei de la Bucureşti fac lobby pentru obligaţiuni la Cluj

Directorii Bursei de la Bucureşti fac lobby pentru obligaţiuni la Cluj
Anca Dumitru, director adjunct al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a îndemnat administraţiile locale şi companiile să recurgă la emisiunile de obligaţiuni pentru a face rost de bani "ieftini".

"Există o mare cerere din partea investitorilor pentru emisiunile de obligaţiuni, însă oferta de pe piaţa noastră este încă redusă. Noi avem exemple foarte bune: municipiul Timişoara s-a împrumutat cu 100 de milioane de lei în acest fel, iar Oradea, cu 78 de milioane, având scadenţele în anii 2027-2028", a spus directorul BVB.

Grigore Chiş, director general al companiei de intermediere Broker Cluj, a solicitat oficialilor BVB să intervină la Ministerul Finanţelor Publice (MFP) pentru ca acesta să renunţe la pragul de 30% din veniturile anuale pe care municipalităţile trebuie să îl respecte atunci când se împrumută. "Sunt mulţi investitori care vor să cumpere obligaţiuni, dar preferă să îşi investească banii pe alte pieţe deoarece MFP a impus aceste restricţii", a precizat Chiş.

Operaţiunile cu obligaţiuni la BVB au scăzut de la 263 de milioane de lei în 2007 la 164 de milioane de lei, conform unui studiu al Bloomberg. Spre comparaţie, în Polonia s-au efectuat anul trecut operaţiuni în echivalentul a 8,15 miliarde de lei, iar în Slovenia, de 10,9 miliarde de lei.

Obligaţiunile sunt titluri de credit emise de companii sau de municipalităţi pentru a atrage fonduri de pe piaţa de capital. Ele reprezintă un împrumut acordat pe o perioadă bine determinată, la o dobândă fixă sau variabilă, dar stabilită în momentul emiterii acestora şi care se poate transfera unui terţ prin vânzare pe piaţa bursieră.

La achiziţionarea unei obligaţiuni, cumpărătorul împrumută bani emitentului. În schimb, emitentul are obligaţia de a plăti o dobândă la intervale de timp specificate, de regulă semestrial, şi de a răscumpăra obligaţiunile la o dată specificată, numită data scadenţei, sau mai devreme, la data răscumpărării.

BVB organizează azi la hotelul Opera Plaza conferinţa „Finanţarea prin emisiunea de obligaţiuni”, în parteneriat cu Asociaţia Municipiilor din România, agenţia de rating Moody’s, compania de audit KPMG şi compania de consultanţă VMB Partners. Evenimentul are ca scop prezentarea paşilor pe care o administraţie publică locală sau o companie trebuie să îi parcurgă pentru a se putea finanţa prin mecanismele pieţei de capital, prin emisiunea de obligaţiuni municipale sau corporative.

Comenteaza