Doi lideri ai inovaţiei din Europa Centrală şi de Est sunt din Cluj
Este vorba despre Andrei Dunca, fondatorul LiveRail - platforma de monetizare a reclamelor video online şi Roxana Rugină, care prin programul Simplon oferă tinerilor cursuri de programare şi pregătire pentru a deveni dezvoltatori de software.
Printre cele zece nominalizări româneşti de pe lista liderilor inovaţiei se regăsesc Dan Nechita, consilier al prim-ministrului şi Radu Puchiu, secretar de stat în Guvernul României.
Dan Nechita este responsabil de proiectul IThub.gov.ro, o platformă guvernamentală dezvoltată împreună cu sectorul privat şi mediul antreprenorial, în scopul creşterii calităţii serviciilor publice cu ajutorul tehnologiei, în timp ce Radu Puchiu a fost nominalizat pentru eforturile de a aduce administraţia din România mai aproape de oameni, cu ajutorul lumii digitale şi al tehnologiei, prin parteneriate şi internship-uri.
Dumitru Popescu este CEO şi fondator ARCA Space Corporation, compania care a dezvoltat ArcaBoard, o maşină electrică zburătoare, lansată în decembrie 2015 şi disponibilă pentru achiziţionare.
Printre nominalizaţi se mai numără Andras Lenard şi Attila Bustya, co-fondatorii unei companii care oferă servicii de monitorizare şi securitate cu ajutorul dronelor, Spider Drone Security, şi Raul Popa, co-fondator şi CEO TypingDNA, un start-up care dezvoltă tehnologii de securitate cibernetică bazate pe tiparul de utilizare a tastaturii de către fiecare persoană.
Mihai Raneti, Claudia Dehelean, Adina Brutaru (din România), alături de Kacper Gogol (Polonia), sunt fondatorii Clepsisoft CyberFog, o companie de „ethical hacking", care ajută protecţia unei organizaţii prin crearea a mii de computere şi servicii false, ascunzând astfel echipamentele reale de potenţiale atacuri.
Andrei Avădănei este CEO Bit Sentinel Security şi preşedintele ONG-ului Cyber Security Research Center from Romania (CCSIR), expert în securitate cibernetică şi IT din România. CCSIR, ONG-ul al cărui preşedinte este, organizează cea mai mare conferinţă de securitate cibernetică şi hacking din Europa Centrală şi de Est, DefCamp.
Alt nume pe lista liderilor inovaţiei este Andreea Hanganu, co-fondator al Institute for Digital Government (IDG,) o organizaţie românească al cărei obiectiv principal este modernizarea instituţiilor publice şi non-profit din România prin dezvoltarea comunicării digitale.
Lista finală a celor 100 de nume a fost realizată pe baza nominalizărilor venite din partea partenerilor proiectului şi a publicului. În 2016, cea mai mare parte a finaliştilor sunt persoane sau echipe din zona de business (54) şi social/politică (29). Alte categorii includ ştiinţă (10), dar şi media şi cultură (7).
Google a anunţat lista celor 100 de lideri ai inovaţiei din Europa Centrală şi de Estîn cadrul celei de a treia ediţie a proiectului New Europe 100 (NE100). Proiectul NE100 este organizat de Res Publica împreună cu Visegrad Fund, Google şi Financial Times, şi în cooperare cu importante instituţii din această regiune a Europei.
Lista NE100 face parte din campania de promovare a inovaţiei în Europa Centrală şi de Est, prin evidenţierea celor care sunt motorul schimbărilor pozitive în societate.