Dragoș Damian: "Să începem reconstrucția industriei farma din România, pe fonduri europene"

Dragoș Damian: "Să începem reconstrucția industriei farma din România, pe fonduri europene"

Președintele Patronatului PRIMER, Dragoș Damian, directorul fabricii Terapia Cluj, cere sprijinul guvernului pentru retehnologizarea unităților de producție, atragerea de noi investitori, ridicarea de situri de fabricație și hub-uri de distribuție cu fonduri europene și granturi guvernamentale din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente (PRIMER) , atrage atenția că este imposibilă fabricarea de vaccinuri și medicamente de ultimă generație într-un orizont mai scurt de trei ani, iar aceasta numai dacă autoritățile vor să acorde importanța cuvenită acestui domeniu strategic.

“Spre deosebire de țări (Polonia, Ungaria, Cehia și Slovenia) care au dat importanță industriei farmaceutice și au investit în acest sector economic, România a regresat și a devenit un simplu importator de vaccinuri și medicamente, ajungând să producă mai puțin de 4% din consumul de medicamente al populației. Ca o urmare firească a acestui tablou, nu s-au mai făcut investiții în acest domeniu, iar astfel s-a pierdut competitivitatea în ultimii 10 ani în dezvoltarea tehnologică de noi produse dar și în formarea de personal calificat”, a explicat Dragoș Damian.

"Discuțiile din spațiul public conform cărora România poate fabrica vaccinuri sau medicamente moderne nu au acoperire în practică, în condițiile în care programele economice ale partidelor politice minimalizează importanța relansării acestui sector economic. Doar un plan de finanțare bine pus la punct a acestui domeniu vital ar putea crea un cadru care să atragă investiții în tehnologie, rețete și formule proprii sau producția realizată sub licența unor fabricanți internaționali", susțin producătorii.

“De cinci ani,PRIMER propune o serie de măsuri pe termen lung de sprijinire a producției de medicamente pe teritoriul țării. Am solicitat ca domeniul să fie considerat de importanță strategică pentru a beneficia de facilități fiscale, aprobarea unui sistem de offset a taxei clawback pentru companiile care fac investiții de capital precum și înființarea unei Autorități Naționale a Medicamentului (ANM), care să fie responsabilă de investițiile în fabrici noi de medicamente și vaccinuri”, spune oficialul PRIMER.

Patronatle spun că fabricile din țară au de recuperat un regres tehnologic de peste 10 ani dacă se dorește ca România să fabrice vaccinuri și medicamente de ultimă generație, necesare pacienților români sau celor din alte țări.

"Dacă doresc să accelereze recuperarea, autoritățile trebuie să devină partenerii industriei pentru a accesa sursele de finanțare din fondurile europene sau din axa EU4Health, special creată de UE pentru răspunsul sistemelor de sănătate la pandemii, inclusiv prin producția de medicamente și vaccinuri pe teritoriul UE. Între timp, țări ca Austria, Franța și Ungaria încep să acceseze aceste fonduri și să creeze situri mari de fabricație de vaccinuri și medicamente strategice pentru aprovizionarea întregii UE', potrivit PRIMER.

PRIMER solicită premierului Florin Cîțu crearea unei ANM, aflată în subordinea primului-ministru, care să înceapă reconstrucția industriei farmaceutice din România, prin sprijinirea retehnologizării fabricilor existente, atragerea de noi investitori în special din țări non-UE, precum și construcția de situri de fabricație și hub-uri de distribuție folosind fonduri europene și grant-uri guvernamentale din PNRR. Din PRIMER fac parte cele mai importante 19 fabrici de medicamente din țară.

loading...
Comenteaza