Dragoș Damian, Terapia Cluj: S-a dat comandă pentru creșterea prețului la energie. Statul ne-a indus în eroare
- Scris de Sergiu Tămaș
- 18 Ian 2022, 15:08
- Economie
- Ascultă știrea
CEO-ul Terapia Cluj, Dragoș Damian, crede că prețurile la energie au fost crescute la comandă pentru că statul român a avut de câștigat de aici.
Dragoș Damian, CEO-ul Terapia Cluj, consideră că prețurile la energie au fost crescute la comandă, asta pentru că statul român ar fi avut anumite beneficii pe aceste majorări de prețuri, potrivit profit.ro.
„Eu cred că s-a dat comandă - creșteți prețurile - pentru că creșterea de prețuri în baza unei oferte în creștere duce la creștere de venituri la bugetul de stat. Și prețurile au crescut. Vara nu s-a simțit această creștere de prețuri, s-a ajuns în iarnă și toată lumea a ajuns să simtă”, atrage atenția CEO-ul Terapia Cluj.
Damian susține că există două motive care stau la baza majorării tarifelor la energie. Cererea foarte mare sau România nu produce deloc energie și e nevoită să importe valorile de pe bursă.
„Dacă este prima variantă, producătorii de energie au crescut prețurile pentru că au văzut că e o cerere foarte mare, ba chiar au redus oferta ca cererea să crească și să justifice oferta de prețuri, ceea ce mi se pare absolut normal. Autoritățile au vrut creștere economică, și prin creșterea utilităților, prin inflație s-a realizat această creștere. Inflația este de 8%, creșterea economică de 9%. Păi asta este creșterea economică pe care nimeni nu o simte, din creșterea prețurilor, mai ales că anul acesta a fost cumpăratul de răzbunare, adică un an de zile oamenii au stat în casă, nu au putut face nimic în 2020, iar în 2021 au ieșit, au cumpărat și au fost dispuși să plătească orice sumă, pentru că aveau bani la plapumă”, a explicat Dragoș Damian.
CEO-ul Terapia Cluj mai spune că, dacă este din cauza celei de-a doua variante, în care România nu produce deloc energie sau nu produce suficient, puțin probabilă în opinia lui, atunci „suntem la mâna celor care produc energie și vom plăti mai mult cu toții”.
„Această variantă mi-e greu să o cred pentru că gestionez fabrici și din alte țări și acolo prețurile la energie sunt la jumătate din cât sunt în România”, completează el.
„Guvernanții nu au o strategie industrială până în 2030 în ceea ce privește energia, alimentația, serviciile și bunurile din sănătate"
Dragoș Damian susține furnizorii de energie au avertizat încă din vară că prețurile vor crește, în timp ce guvernanții contraziceau acele estimări.
„Aveți grijă că va fi probabil chiar mai rău, ne ziceau furnizorii. Dar am primit o instrucțiune greșită din partea guvernanților în vară. Și ne-am dus în piața de energie pentru că am crezut că prețurile se vor mai domoli. Dacă mergeam după sfatul furnizorului de electricitate, aveam acum o creștere moderată, de 50%, și tot anul 2022 eram asigurați. Am mers pe mâna guvernanților. Nu cred că e ceva deliberat. Pur și simplu guvernanții nu au o strategie industrială până în 2030 în ceea ce privește energia, alimentația, serviciile și bunurile din sănătate, care sunt nevoi fundamentale”, mai precizează CEO-ul, care consideră că în momentul în care o țară importă energie, alimente și produse din domeniul sănătății, atunci acesta și-a pierdut suveranitatea economică.
„Ești dependent de import. Nu contează că fabrici pe plan local alte produse, dacă ajungi să ai o balanță comercială deficitară din aceste trei cauze - energie, alimente, produse sanitare - ești rău de tot căzut la pământ”, subliniază Damian.
„Povestea cu TVA la energie de 5% este o glumă foarte proastă"
CEO-ul Terapia Cluj este de părere că scăderea TVA-ului la energie de la 19% la 5% nu va modifica prețurile, iar furnizorii vor beneficia cel mai mult de această reglementare.
„Povestea cu TVA la energie de 5% este o glumă foarte proastă. Pentru că dacă vei scădea TVA-ul diferența între 5 si 19% va rămâne în preț. Deci prețurile vor rămâne aceleași, dar diferența va intra în buzunarul furnizorului acelui produs care beneficiază de reducere de TVA”, a explicat acesta, și a dat ca exemplu cazul medicamentelor de acum circa 15 ani, când, la fel, s-a redus TVA-ul de la 19% la 9%, iar unele prețuri la medicamente au rămas la fel. „Deci chestia cu scăderea TVA va crea aceste perversiuni și, în al doilea rând, ar fi al patrulea TVA pe care îl avem. Uniunea Europenă nu ne va lăsa să facem treaba asta”, adaugă el.