Dragoș Damian, Terapia: “România trebuie să aibă propria fabrică de vaccinuri”

Dragoș Damian, Terapia: “România trebuie să aibă propria fabrică de vaccinuri”

Singura soluție pentru rezolvarea problemelor grave legate de vaccinare este ca țara noastră să aibă propria fabrică de vaccinuri, susține Dragoș Damian, președintele Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER).

Directorul general al producătorului clujean de medicamente Terapia afirmă că odată cu creșterea pericolului și gravității epidemiilor la nivel global dependența de vaccinul importat, care este insuficient, este periculoasă pentru pacienții români.

Datele statistice și epidemiologice arată an de an o creștere alarmantă a cazurilor de gripă la nivel european și mondial și imposibilitatea fabricanților existenți de a furniza produsul imunologic necesar. România se confruntă în fiecare an cu un rulaj insuficient de vaccinuri indiferent de categoria de imunizare pentru care sunt necesare, dar în special de vaccin antigripal și pentavalent.

“Chiar dacă autoritățile iau măsuri din timp pentru achiziționarea de vaccinuri, cantitățile procurate prin licitație devin insuficiente când există o cerere suplimentară din partea populației, chiar și contracost. Capacitățile de producție la nivel mondial sunt limitate și își planifică foarte strict producția fără a putea suplimenta cantitățile, dar și pentru că reglementările din piața farmaceutică din România (politica de prețuri, taxa clawback) reprezintă obstacole serioase pentru producători spre a-și desface produsele”.

Țările din Estul Europei au luat deja măsuri pentru a evita crizele de produse imunologice, alegând să le producă în țară pentru a se feri de probleme de aprovizionare.

“Cel mai bun exemplu de dată recentă este investiția de 30 de milioane de euro care se face începând cu acest an în Ungaria, aleasă de o companie  multinațională pentru o nouă fabrică de vaccinuri. Bulgaria, Ucraina și Serbia sunt alte exemple din jurul nostru care au investit în capacități de fabricație pentru produse imunologice și nu au întâmpinat probleme de aprovizionare cu vaccinuri sau alte produse de acest fel (seruri, imunoglobuline)”.

România, care a închis de câțiva ani Institutul Cantacuzino, trebuia să investească urgent într-un sit de producție de vaccinuri pe teritoriul său.

“O astfel de investiție poate asigură independența României de vaccinul de import și poate de asemenea să ne transforme într-un exportator net de produse imunologice. Investiția de 10 milioane de euro pentru trei linii de fabricație de un randament de 3-4 milioane de seringi preumplute pe an devine salvatoare în contextul enunțat. Ideal ar fi că pentru această investiție să fie atras în parteneriat un producător internațional de vaccinuri care are know-how, resurse și anvergură pentru a exporta”.

Organizația reunește 18 situri de fabricație din țară, din organizația patronală făcând parte cele mai importante 16 fabrici de medicamente: AC Helcor, Antibiotice Iași, B. Braun, Bio-Eel, Biofam, Gedeon-Richter, Labormed-Alvogen, Laropharm, Magistra CC, Polisano Pharmaceuticals, Ropharma, Santa, Slavia Pharm, Zentiva, Terapia – Sun Pharma, TIS Pharmaceutical, VIM Spectrum.

loading...
Comenteaza