Spaniolii profită de criza energetică și fac 40 de milioane de euro pe an la Apahida

Spaniolii profită de criza energetică și fac 40 de milioane de euro pe an la Apahida
| Foto: Mirek1967 - Depositphotos.com

Distribuitorul și producătorul de instalații și echipamente Promelek XXI din Apahida, controlat de spaniolii de la GRUPO ELEKTRA XXI, a raportat o cifră de afaceri de aproximativ 200 mil. lei pentru anul trecut, în creștere cu 33% față de 2021. Compania a profitat de creșterea cererii pentru soluțiile de eficientizare energetică.

Compania clujeană Promelek XXI, unul dintre principalii jucători ai pieței locale de echipamente electrice, parte a grupului spaniol Elektra, a încheiat 2022 cu o cifră de afaceri de cca. 40,5 milioane de euro (cca. 200 de milioane de lei) în creștere cu 33% comparativ cu anul precedent, când business-ul s-a situat la cca. 30,5 milioane de euro (cca. 150 milioane de lei).

Majorarea a fost determinată atât de investițiile realizate de companie în dezvoltarea echipei, cât și de oportunitățile generate de situația geopolitică actuală, respectiv nevoia tot mai mare a clienților de a accesa soluții de eficientizare energetică, potrivit unui comunicat oficial.

Pentru anul 2021, Promelek raportase un profit de 1.722.515 milioane de lei la un număr mediu de 134 angajați, potrivit datelor consultate de ZIUA DE CLUJ pe site-ul termene.ro.

2022 a fost un an plin de provocări. Ne-am confruntat cu majorări de prețuri la materiile prime și sincope în lanțul de aprovizionare din cauza situației geopolitice, cu dificultăți în menținerea unui stoc optim de produse și materiale, dar și cu instabilitatea și volatilitatea pieței. Cu toate acestea, am raportat o majorare importantă a business-ului și, de asemenea, a profitabilității, cu peste 30% - Károly Nagy, Director General Promelek XXI.

În acest moment Promelek XXI colaborează cu aproximativ 2.000 de parteneri din toate zonele țării, atât cu vânzători specializați, cât și cu instalatori importanți, precum și cu marile lanțuri de magazine. O parte considerabilă a business-ului companiei este realizată pe segmentul de distribuție – cca. 48%, dar și pe cel de proiecte cu cca. 45%, în timp ce zona de producție aduce 7% din cifra de afaceri.

77,6% din acțiunile Promelek XXI SA sunt deținute de GRUPO ELEKTRA XXI S.L. din San Sebastian, Spania. Directorul general și co--fondatorul Károly Nagy controlează 19,4% din acțiuni, în timp ce Directorul Executiv Remus Hațegan deține restul de 3%, conform datelor disponibile în platforma termene.ro.

Prețurile mari la energie au adus vânzări mai multe pentru alternativa oferită de Promelek Cluj

Majorarea cifrei de afaceri raportată de companie anul trecut a fost determinată și de o serie de oportunități cum ar fi creșterea gradului de investiții în soluțiile de eficientizare energetică, în contextul geopolitic actual, care a adus creșteri consistente de preț pentru gaz și energie electrică. De asemenea, programele guvernamentale de finanțare pe segmentul sistemelor fotovoltaice au avut un impact important în business, alături de creșterea cererii pe segmentul industrial.

„Business-ul Promelek XXI a înregistrat un ritm de creștere de trei ori mai mare comparativ cu cel al pieței de profil. Astfel, estimăm că piața de echipamente electrice de joasă și medie tensiune s-a majorat cu cca. 10% în 2022, ajungând la aproximativ 400 de milioane de euro*”, a mai spus Károly Nagy.

Compania clujeană mizează în 2023 pe robotizarea producției și pe sisteme fotovoltaice

Pentru anul 2023, compania estimează că piața de profil va raporta o nouă creștere, mai ales în ceea ce privește zona de clienți profesionali. Raportat la planurile Promelek XXI pentru anul în curs, Károly Nagy a declarat că va continua procesul de digitalizare, cu implementarea unor soluții robotizate menite să accelereze tehnologizarea producției și, nu în ultimul rând, compania va pune accent pe promovarea în piață a soluțiilor de energie regenerabilă, sistemelor fotovoltaice și a celor de automatizări de clădiri inteligente.

În ceea ce privește business-ul companiei, reprezentantul Promelek XXI mizează pe un avans cu 20% în 2023 a cifrei de afaceri și cel puțin menținerea profitabilității, se mai arată în comunicat.

Promelek XXI și-a început activitatea în 1996, în Cluj-Napoca, sub denumirea Promod, oferind soluții pentru instalații electrice de joasă şi medie tensiune. Din anul 2011 Promod a devenit parte a grupului Elektra din Spania, iar în anul 2016 compania și-a schimbat numele în cel actual.

 

Comenteaza