Efectul Georgescu. Analiştii economici trag un semnal de alarmă
- Scris de Ziua de Cluj
- azi, 11:00
- Economie
- Ascultă știrea
Instabilitatea politică adusă de noul curent suveranist şi reprezentanţii săi, deficitul bugetar scăpat din mână şi creşterea slabă a economiei au început să fie deja taxate de investitorii străini.
Mai mult, lipsa de predictibilitate din politică, care se traduce şi în economie, ar putea îndepărta şi mai mult fluxurile de bani de care România are nevoie pentru a evita un colaps economic.
Potrivit lui Andrei Caramitru, analist economic cu 16 ani experienţă la McKinsey, unul dintre cele mai mari companii de audit din lume, prima reacţie a investitorilor după izbucnirea haosului politic a fost să îngheţe sau chiar să oprească planurile de investiţii.
„Investitorii vor să aibă predictibilitate şi că regulile jocului sunt respectate în ţara în care investesc. Putem avea un preşedinte mai abraziv, dar cât timp ştii ce vrea să facă, îţi pot face un plan. Ce s-a întâmplat a fost un şoc enorm. După primul tur eu eram în discuţii pentru 3-4 proiecte de investiţii pe România, care au fost îngheţate imediat, unii chiar au zis stop joc” a spus Andrei Caramitru în cadrul emisiunii ZF Live.
Analistul economic susţine că modelul de împrumuturi care sunt transformate la final în consum, este nesustenabil. Din cauza acestuia, România are nevoie de sume din ce în ce mai mari de bani pentru a finanţa o datorie externă care va creşte mereu pentru a sprijini consumul şi economia.
„Problema noastră ca ţară este că suntem dependenţi de fluxuri financiare care vin spre ţara noastră. Deficitele nu neapărat sunt rele, sunt o reprezentare a faptului că suntem o destinaţie de investiţii, când lumea investeşte asta se transferă în deficite. Avem nevoie de 6-7% din PIB ca bani care să intre în ţară anual şi avem nevoie şi să refinanţăm şi datoria” a mai spus Caramitru