Emil Boc: “Investițiile în inovare vor provoca un influx de creiere la Cluj”
- Scris de Ziua de Cluj
- 06 Mar 2020, 09:41
- Economie
- Ascultă știrea
Investițiile la nivel local și regional în inovare vor permite găsirea de soluții la problema exodului de creiere prin transformarea lui într-un influx, susține primarul Clujului, Emil Boc.
Mariya Gabriel, comisar european pentru inovare, și Emil Boc, primarul Clujului și membru al Comitetului European al Regiunilor (CER), au participat la un dialog cu cetățenii cu tema “Orizont Europa: provocări și perspective”, la Centrul de Cultură Urbană Casino.
Tema centrală a fost viitorul program-cadru pentru cercetare și inovare “Orizont Europa”, ce va impulsiona impactul științific, economic și social al fondurilor europene. Orizont Europa investește în modelarea viitorului prin intermediul cercetării și inovării.
Programul poate oferi sprijin pentru transformarea provocărilor în oportunități, îmbunătățind astfel viața cotidiană a europenilor. Dialogul cu cetățenii a fost un forum pentru discuții în privința impactul programului și a principalelor sale noutăți, cum ar fi Consiliul European pentru Inovare sau Misiunile Orizont.
"Programul are ca scop să ofere Europei un nou impuls pentru o poziționare la nivel global. Orizont Europa are potențialul de a deveni cel mai important și ambițios program UE pentru cercetare și inovare de până acum. Pornim de la succesul programului Orizont 2020 și construim mai departe prin promovarea unui sprijin puternic pentru inovarea avansată prin intermediul CEI prin crearea unui impact sporit în baza misiunilor de cercetare-inovare și prin raționalizarea peisajului din domeniul parteneriatelor", a spus comisarul european.
“Investițiile la nivel local și regional în ecosistemul de inovare vor permite, de asemenea, găsirea în mod eficient de soluții la problema exodului de creiere prin transformarea lui într-un influx de creiere. Politica de coeziune deja oferă răspunsuri acestei provocări, însă programul Orizont poate furniza un sprijin important prin acțiuni la nivel local și colaborarea mai eficientă cu orașele și regiunile“, a spus Emil Boc.
Acesta este raportor pentru avizul CER privind exodul creierelor în UE. Dezbaterea de interes s-a concentrat pe subiecte din domeniul inovării, cercetării, tineretului și startup-urilor, prin intermediul acestora subliniindu-se oportunitățile concrete care există pentru audiența locală.
Discuțiile s-au axat pe modul în care exodul de creiere poate fi transformat în mobilitatea acestora, pe modalitățile de garantare a justiției sociale, pe importanța participării active a cetățenilor în identificarea priorităților pentru Misiunile Orizont, pe accentul pus pe investițiile în startup-urile și întreprinderile mici și mijlocii ce se concentrează pe soluții durabile și tehnologii ”verzi”, pe construirea unei rețele de orașe europene ce promovează inovarea și pe nevoia de a utiliza mai bine și mai eficient resursele.
În domeniul educației, accentul trebuie pus pe creșterea sinergiei cu programul Erasmus+ în contextul îndeplinirii priorităților pactului ecologic european, pe mărirea gradului de implicare a universităților europene în elaborarea de strategii la nivel european, pe sprijinirea dezvoltării de alianțe între universitățile din UE, pe conexiunea sporită dintre educație, cercetare și inovare pe piața muncii, precum și pe dezvoltarea unui spațiu european al cercetării.
A fost subliniată importanța furnizării și promovării de informații în ceea ce privește oportunitățile existente, fie în termeni de fonduri, fie de alte tipuri, precum și privind rezultatele obținute din acțiunile de cercetare și inovare.
La final, comisarul a trecut în revistă următorii pași din procesul de planificare strategică, care vor defini prioritățile incluse în apelurile de propuneri de proiecte din primii patru ani ai Orizont Europa. Gabriel a confirmat angajamentul Comisiei Europene de a asculta cetățenii, inclusiv tinerii, și de a lua în considerare nevoile lor în procesul de configurare a Orizont Europa.
“Ideea cu care plec de la această dezbatere este nevoia de a promova accesul tuturor la programul Orizont Europa. Împreună cu comisarul, am aflat de la studenții și cercetătorii noștri că putem face mai multe pentru a elimina diferențele dintre regiuni astfel încât să răspundem provocărilor ce ne stau în față, cum ar fi schimbările demografice sau exodul de creiere.
Din propria mea experiență în Cluj-Napoca, pe care îl numim cu mândrie un Smart City, un accent puternic pus pe orașele inteligente ar trebui să aibă fie întărit de o solidă dimensiune regională a misiunilor din program. Un ecosistem regional de inovare ar putea fi un instrument de implementare deosebit de bun pentru aceste misiuni“, a menționat Boc.
Dialogurile cu cetățenii îi implică pe toți membrii Comisiei Europene și au loc în toate statele membre UE.