Evaziunea cu alcool în România: 90% din piață

Evaziunea cu alcool în România: 90% din piață
Piața neagră de alcool din România reprezintă peste 90% din totalul pieței aduce statului un prejudiciu de 2 miliarde de euro pe an. Este vorba despre cantități de alcool nefiscalizat care sunt vândute la tarabe improvizate sau la marginea drumului, prin piețe, pe internet sau alte canale de distribuție.

„Sunt zeci de mii de oameni care își pierd locul de muncă din cauza existenței pieței negre. Asta ca să nu mai vorbim despre uriașul prejudiciu adus statului și de pierderile înregistrate de companiile serioase, plătitoare de taxe. În ritmul acesta vom rămâne fără o industrie românească producătoare de alcool.

Cât timp nu ia măsuri, statul le este complice acestor evazioniști. Trăim în raiul băuturilor spirtoase nefiscalizate. Această piață reprezintă sectorul cu cea mai mare evaziune din economia românească. Și asta se întâmplă deși îi semnalăm de ani de zile existența, a declarat Romulus Dascalu, președintele Organizației Patronale a Industriei Alcoolului și Băuturilor Alcoolice GARANT.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, România ocupă al cincilea loc în topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool pur pe cap de locuitor. Un român bea 14,4 litri de alcool pur pe an, cantitate care nu reiese din impozitele plătite la bugetul de stat, din cauza existenței pieței nefiscalizate. GARANT numără 68 de membri care reprezintă împreună peste 65% din industria legală de alcool și băuturi alcoolice.

Comenteaza