Explozie a indicelui ROBOR. Salt de aproape 10% într-o singură zi

Explozie a indicelui ROBOR. Salt de aproape 10% într-o singură zi
Indicele ROBOR cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 1,25%, faţă de nivelul de 1,14% înregistrat marţi.

Indicele ROBOR cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 1,25%, faţă de nivelul de 1,14% de marţi. Indicele ROBOR la şase luni, folosit în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, a avansat la 1,35%, de la 1,25%.

La începutul lunii septembrie, ROBOR la trei luni era cotat la 0,92%, iar la începutului anului curent, la 0,87%. Creşterea a fost mai accelerată în septembrie, după mai multe luni de stabilitate.

Indicele a coborât sub 1% în ianuarie 2016 şi nu a mai revenit peste acest nivel până în 18 septembrie 2017. Ultima dată când ROBOR la trei luni a fost cotat peste 1,2% a fost în octombrie 2015. ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei.

Acesta se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de Banca Naţională. De exemplu, dobânda pentru creditul de locuinţă acordat de bănci prin programul guvernamental Prima Casă este formată dintr-o marjă fixă de 2%, plus ROBOR la trei luni.

Robor este influenţat de nivelul de lichiditate din piaţă. Majorarea nivelului acestui indicator poate să fie resimţită în viitor de români şi să plătească rate mai mari la credite. Ajustarea ratelor dobânzilor este o operaţiune realizată de obicei trimestrial de către bănci.

loading...
Comenteaza