Fabrica de medicamente construită de la zero în județul Cluj, investiție de peste 60 mil. euro, va trimite la export 80% din producție

Fabrica de medicamente construită de la zero în județul Cluj, investiție de peste 60 mil. euro, va trimite la export 80% din producție
| Foto: Facebook.com/stadaRomania

80% din medicamentele produse la fabrica din Turda vor merge către export. Fabrica de medicamente a fost construită de la zero în județul Cluj cu o investiție de peste 60 milioane de euro până în prezent. 

Una dintre cele mai moderne fabrici din industria farmaceutică din Europa s-a construit în judeţul Cluj. Proiectul de tip greenfield este parțial susținut în implementarea sa de Guvernul României, printr-o contribuție de ajutor de stat. STADA România este subsidiară a grupului STADA Arzneimittel AG. 

Fabrica își deschide porțile în acest an și va scoate prima cutie de medicamente, în luna octombrie 2024. Fabrica de medicamente de la Turda, judeţul Cluj, proiectul greenfield al germa­nilor de la Stada început în urmă cu doi ani, va avea o producţie anuală de 160 de milioane de unităţi de produse farmaceutice.

Fabrica are cel mai înalt nivel de automatizare, dar cu toate acestea numărul de angajaţi este destul de mare, peste 300 de angajaţi. Mihai Fugarevici, director general al Stada România, spune că 20% din producție va rămâne în România, iar 80% va merge către pieţele externe. Declarația a fost făcută în cadrul  ZF Health&Pharma Summit ’24 , potrivit  Ziarul Financiar.

”Vrem să aducem capacităţi suplimentare în fabrica din Turda, nu să umplem capacităţile actuale. Cel mai probabil, după octombrie 2025, fabrica va funcţiona la capacitate maximă. În prezent, capacitatea este de 160 milioane de unităţi de produs farmaceutic pe an, un volum foarte mare, din care 20% va rămâne în România, şi 80% va merge către pieţele internaţionale. Calibrarea necesarului pentru România ţine cont de condiţiile de piaţă de aici”.

Acesta a adăugat că fabrica de la Turda a fost autorizată, ”s-au produs primele loturi de testare, şi, cel mai proabil până la finalul lunii octombrie unitatea de producţie va activa cu motoarele turate. Suntem un pic înaintea calendarului propus iniţial. Am beneficiat de avantajul de a lucra cu antreprenori locali foarte flexibili şi profesionişti” spune Fugarevici.

CITEŞTE ŞI: Când se va produce prima cutie cu medicamente la fabrica construită de la zero în județul Cluj. Investiție de peste 50 mil. euro

Comenteaza