Farmec își mută fabrica din Cluj-Napoca. Unde va fi noua unitate de producție de peste 40 mil. euro

Farmec își mută fabrica din Cluj-Napoca. Unde va fi noua unitate de producție de peste 40 mil. euro
| Foto: farmec.ro

Farmec Cluj își mută toată producția într-o nouă fabrică în valoare de peste 40 de milioane de euro, iar locația din municipiu va funcționa ca spațiu de birouri/clădire administrativă.

Farmec intenţionează să construiască o nouă unitate de producţie în comuna Apahida, o investiţie totală de peste 40 de milioane de euro, pentru care compania vizează să acceseze ajutoare individuale din partea statului român, potrivit unui comunicat.

În prezent, cea mai mare parte a producţiei Farmec este concentrată în apropierea zonei centrale a municipiului Cluj-Napoca, pe strada Henri Barbusse nr. 16, însă o parte dintre produse, printre care şi gama de deodorante, sunt fabricate în Dezmir, comuna Apahida.

Farmec își mută toată producția în Apahida

Compania îşi propune relocarea întregii producţii în Dezmir, în aceeaşi locaţie, unitatea din Cluj-Napoca urmând să funcţioneze ca spaţiu de birouri (clădire administrativă). Investiţia este estimată la peste 40 milioane de euro, dintre care peste 24 de milioane de euro pentru construirea de la zero a unui centru de producţie cu o suprafaţă construită de 17.700 mp şi cu o suprafaţă totală desfăşurată de 24.400 mp. Alte 16 milioane de euro urmează să fie alocate echipamentelor.

Pentru finanţarea parţială a costurilor legate de înfiinţarea fabricii, Farmec a demarat demersurile pentru obţinerea unui ajutor individual din partea statului român. Construcţia noii unităţi este estimată să înceapă anul viitor, urmând să fie finalizată în decurs de trei ani. Investiţia va genera creşterea capacităţii de producţie cu până la 100% şi crearea a în jur de 100 de noi locuri de muncă.

„Relocarea etapizată a producţiei în următorii ani în Apahida reprezintă o decizie istorică pentru Farmec şi, odată cu ea, preconizăm o evoluţie pozitivă a rezultatelor financiare. Noua investiţie va contribui la dezvoltarea economiei locale şi naţionale, la bunăstarea locuitorilor din zonă, la asigurarea unui mediu de lucru la cele mai înalte standarde pentru angajaţii noştri şi la creşterea sustenabilităţii, prin dotările pe care le vizăm. Având în vedere balanţa comercială puternic negativă în sectorul cosmeticelor, cauzată de importuri masive, şi valoarea adaugată pe care Farmec o aduce pentru economia şi brandul de ţară al României, suntem încrezători că vom avea sprijinul autorităţilor în demersul nostru de a susţine o creştere economică de durată a ţării.", a declarat Mircea Turdean, Director General Farmec.

Noua unitate se va baza pe tehnologie de ultimă generaţie, cu un grad ridicat de automatizare a fluxului de producţie, ceea ce va duce la eficientizarea proceselor de producţie şi va genera o scădere a costurilor.

Fabrică „verde” - panouri solare și pompe de căldură

Investiţia are o importantă componentă verde, prin achiziţionarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, folosirea pompelor de căldură şi a altor echipamente industriale cu consum scăzut de energie, precum şi prin sisteme moderne de colectare, tratare şi epurare a apei industriale şi menajere.

De asemenea, compania Farmec propune un model de producţie şi distribuţie cu accent pe economia circulară, contribuind semnificativ la reducerea cantităţii de energie folosită şi la reducerea, refolosirea şi reciclarea deşeurilor de ambalaje, se mai arată în comunicat.

Unitatea de producţie principală va avea în componenţă mai multe spaţii de producţie şi de depozitare, secţiile de produse de curăţenie, mase plastice şi produse cosmetice, precum şi laboratoare de cercetare sau anexe tehnice. Investiţia mai include o clădire de birouri şi alte două clădiri pentru secţia decapanţi şi lacuri şi secţia de detartranţi. La acestea se adaugă realizarea unor platforme pentru depozitare - platforme cu rezervoare pentru depozitarea de alcool, rezervoare de apă tehnologică şi stingere a incendiilor, bazine de tratare şi staţie de epurare pentru apa rezultată în urma proceselor tehnologice.

Prin această investiţie, compania Farmec și-ar putea creşte notorietatea şi la nivel internaţional, datorită creşterii capacităţilor de producţie, care s-ar traduce şi prin creşterea capacităţilor de export.

Comenteaza