Firmele mici vor 2,4 miliarde de euro pentru investiții. “Dați granturi la toți cei cu maximul de puncte!”
- Scris de Ziua de Cluj
- 08 Feb 2021, 12:49
- Economie
- Ascultă știrea
Uniunea Naţională a Patronatului Român (UNPR) a solicitat guvernului suplimentarea alocării financiare pentru toate proiectele care au avut maximul de 100 de puncte la programul de granturi pentru investiții acordate întreprinderilor mici și mijlocii (IMM).
Peste 70 de întreprinderi mici și mijlocii (IMM) din Ardealul de Nord, majoritatea din Cluj, au cerut maximul care li se poate acorda din partea statului pe măsura 3. Majoritatea banilor vor fi folosiți în afaceri din comerț, hoteluri și restaurante, transport sau imobiliare. Numai grupul Marty cere aproape 4 milioane de lei. IMM-urile din Cluj au solicitat 214 milioane de lei. Cele mai multe companii care au cerut granturi, la nivel național, se află în București (15%), Cluj (10%), Timiș (6%), Dolj (5%), Iași (5%). Admiterea la finanțare se va face în ordinea descrescătoare a punctajului obținut la evaluarea planurilor de investiții. La punctaje egale, departajarea se va face în funcție de procentul cofinanțării, cifra de afaceri, ordinea înscrierii aplicației.
VEZI ce vor face firmele clujene cu 200.000 de euro de la stat
“A reieşit faptul că din toţi aceşti aplicanţi, 27.736 de firme, doar 3.578 de companii ar fi pe poziţii finanţabile, iar conducerea UNPR a întreprins o serie de consultări la nivel naţional, cu membrii săi, prin intermediul Comisiei Fondurilor Europene, activ implicată în identificarea nevoilor la nivel de piaţă, conturând prezenta adresă referitoare la necesitatea suplimentării fondurilor aferente măsurii 3.
Măsura 3 a fost aprobată în cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin ordonanța de urgență nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operațional Competitivitate (POC) 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, cu completările și modificările ulterioare.
După cum prevede procedura de implementare a măsurii, obiectivul principal al schemei de ajutor de stat îl constituie acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente POC, în contextul crizei provocate de COVID-19, pentru beneficiarii a căror activitate a fost afectată de răspândirea virusului sau a căror activitate a fost interzisă prin ordonanțe militare pe perioada stării de urgență sau îngrădite pe perioada stării de alertă.
Această măsură ar fi trebuit să fie una salvatoare pentru multe societăţi din mediul de afaceri românesc, care şi-au pus speranţa în aceste fonduri şi care trebuie a fi suplimentate pentru a răspunde nevoilor firmelor, care cu adevărat au nevoie de aceste finanţări. Sesiunea de înscrieri pentru obţinerea acestor ajutoare de stat cuprinse între 50.000 şi 200.000 de euro pentru investiţii destinate IMM-urilor, pentru redresarea din criza pandemică, a fost activă începând cu 03.12.2020, ora 10:00 şi până în 29.01.2021, la ora 20:00, timp în care s-au înscris 27.736 de aplicanţi.
Cu toate că traversăm o perioadă de criză, concurenţa pe acest apel de proiecte a fost una acerbă, tocmai pentru că majoritatea firmelor au nevoie certă de finanţare. În contextul conjuncturii economice actuale, a imenselor incertitudini şi a instabilităţii profunde, generate de pandemie, în care mentalităţile şi întregul sistem de valori se modifică, este obligatorie adaptarea la noile tendinţe pentru a supravieţui.
Anterior pandemiei, companiile din România beneficiau de finanţări din fonduri nerambursabile sub incidenţa unor programe în cadrul cărora aportul propriu / cofinanţarea necesară era în general de până la 30% pentru investiţii pe anumite programe, făcând excepţie întreprinderile mijlocii care puteau deţine un aport propriu de 40%", se arată în scrisoarea deschisă.
Suspectează o scurgere de informații
"Pentru a susţine companiile într-o perioadă de criză, se instituie măsură de granturi pentru investiții acordate IMM-urilor, care impune o cofinanţare standard de minimum 30% pentru Regiunea Bucureşti – Ilfov şi de minimum15% pentru restul regiunilor şi care mai mult constituie un criteriu de punctaj în cuprinsul grilei de evaluare tehnică şi financiară, care practic impune o cofinanţare de minimum 45% pentru Bucureşti-Ilfov şi de minimum 35% pentru restul regiunilor ţării, pentru a putea tinde spre obţinerea punctajului maxim de 100 puncte, absolut necesar pentru creşterea şanselor obţinerii finanţării.
Primul criteriu în departajarea proiectelor cu punctaje egale îl constituie tot aportul propriu, pentru care nu se stabileşte însă nicio limită maximala. Prin această metodă s-a creat o competiţie artificială, pe un program menit să ajute IMM-urile în a ieşi din criză, unde societăţile disperate să obţină fonduri nerambursabile au licitat şi s-au văzut nevoite să-şi asume contribuţii proprii crescute, în condiţiile în care pentru majoritatea vremurile sunt foarte grele.
Ca strategie, antreprenorii cu experiență au așteptat până în ultimele zile ale sesiunii de depunere, pentru a vedea cât de mare este concurența la ajutoarele de stat, ca să se orienteze spre a supralicita aportul propriu la investiție. Dintre cei 27.736 de aplicanţi, în ultima săptămână au fost depuse 18.253 de proiecte, adică două treimi din numărul total al aplicanţilor. Practic, în ultimele cinci zile s-au depus 82,7% dintre proiectele câștigătoare, dovedind astfel o concentrare foarte mare pe finalul sesiunii de depunere a proiectelor.
Acest fenomen în „săptămâna de foc” a acestui apel, respectiv ultima a sesiunii de înscriere a proiectelor, poate reliefa chiar şi o eventuală scurgere de informaţii despre valoarea cererilor depuse, fapt ce ar putea avea consecinţe grave. Astfel, firmele au ajuns să-şi asume cofinanţări cât mai mari, din dorinţa certa de aşi creşte şansele de reuşită în obţinerea finanţării, tocmai pentru că investiţiile respective, pentru foarte multe societăţi sunt vitale.
Pentru a evita fenomenul în care nu vor fi sprijinite firmele care chiar au nevoie de suport pentru menţinere şi care au fost afectate de criză şi care nu au avut posibilitatea de a contribui cu mai mult de 35%, este imperios a se suplimenta bugetul acestui apel de finanţare pentru proiectele cu maxim de 100 de puncte în vederea îndeplinirii obiectivului principal al acestei scheme de ajutor de stat, respectiv acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, în contextul crizei provocate de COVID-19, pentru beneficiarii a căror activitate a fost afectată de răspândirea virusului sau a căror activitate a fost interzisă prin ordonanțe militare în perioada stării de urgență sau îngrădite pe perioada stării de alertă.
Având în vedere faptul că, în momentul de faţă, cofinanţarea proiectelor ce se încadrează în limita bugetului actual disponibil pentru acest apel este de 694 de milioane de euro, în cazul în care dispuneţi suplimentarea bugetului pentru toate proiectele cu punctaj maxim de 100 de puncte, valoarea cofinanţărilor va fi de 2,4 miliarde de euro.
Ţinând cont de situaţia creată, vă rugăm să dispuneţi toate măsurile necesare şi să realizaţi toate demersurile în vederea suplimentarii bugetului măsurii 3, având în vedere faptul că IMM-urile constituie motorul economiei româneşti, iar susţinerea lor e esenţială, cu atât mai mult cu cât cererea existentă în piaţă pentru obţinerea acestor finanţări este una substanţială, ce probează nevoia reală a acestor firme.
Este inadmisibil ca în contextul crizei actuale să ajungă să fie finanţaţi doar 13% din aplicanţii înscrişi, iar restul, care deţin o nevoie mult mai acută de finanţare să nu fie sprijiniţi. Ținând cont de gradul de absorbţie al fondurilor europene, acestea vor contribui în mod imediat şi consistent asupra tuturor indicatorilor, ridicând nivelul absorbţiei. În plus, proiectele vor avea un impact economic semnificativ pe termen mediu şi lung, existând un important efect de levier pentru fiecare leu investit.
În consecinţă, vă propunem suplimentarea alocării financiare pentru toate proiectele cu maximul de 100 de puncte, cu atât mai mult cu cât, încă din 2020, s-a vehiculat ideea unor fonduri suplimentare pentru măsura 3, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență", conform documentului UNPR.