Fiscul îi execută pe clujeni pentru 413 milioane de lei. Încasările la stat au scăzut

Fiscul îi execută pe clujeni pentru 413 milioane de lei. Încasările la stat au scăzut
Evoluție contradictorie la finanțele clujene: cresc încasările la asigurările sociale, se reduc cele la bugetul de stat

Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Cluj a încasat în prima lună a anului 671 de milioane de lei la bugetul general consolidat, față de 575 de milioane în aceeași perioadă din 2018.

Cele mai mari sume au fost atrase la bugetul de stat (fără vamă) – 307 milioane de lei, urmat de asigurările sociale de stat – 246 de milioane și de fondul național unic de asigurări de sănătate - 109 milioane, în timp ce la asigurările de șomaj s-au strâns doar 8 milioane. Totuși, la bugetul de stat suma încasată este mai mică decât cea din intervalul corespunzător al anului trecut.

“Încasările au fost influențate, conform noii arondări fiscale a contribuabililor mijlocii la AJFP Cluj, începând cu 1 noiembrie 2018”, a precizat șeful instituției, Nicolae Câmpan.   

Pentru a recupera restanțele datorate statului, fiscul clujean a recurs la 16.000 de somații și popriri pentru suma de 137 de milioane de lei, dar încasările efective s-au ridicat doar la 34 de milioane.

Mai puțin s-a recurs la sechestre, ele fiind înființate pentru suma de 3,7 milioane. AJFP avea în evidență la finele lunii ianuarie 36.735 de persoane aflate în executare silită, de la care trebuia să obțină 413 milioane de lei.

Organele de control din cadrul structurilor cu atribuții de inspecție fiscală, cu 74 de inspectori activi, au efectuat 113 acțiuni de verificare dintre care 91 la persoane juridice, în urma cărora au atras la buget venituri de 3,6 milioane de lei, și 21 la persoane fizice, cu venituri atrase de 1,1 milioane.

“Unul din obiectivele dispuse prin programul de activitate este efectuarea de inspecții fiscale urmare analizelor de risc proprii, la contribuabilii persoane juridice sau fizice. În ianuarie au fost efectuate 47 acțiuni de inspecție la contribuabilii selectați pe bază analizei de risc, în urma cărora au fost atrase la bugetul statului debite suplimentare de 3,9 milioane de lei”, conform AJFP.

Ca urmare a activității desfășurate pe linia combaterii evaziunii fiscale instituția a transmise organelor în drept în vederea continuării cercetărilor cinci sesizări penale, valoarea prejudiciului potențial fiind de 1,4 milioane de lei și s-a diminuat pierderea fiscală declarată de contribuabili cu suma de 20,6 milioane.

Comenteaza