Fiscul se laudă că reduce birocraţia. Din 1 februarie

Fiscul se laudă că reduce birocraţia. Din 1 februarie
Procedurile privind înregistrarea în scopuri de taxă pe valoarea adăugată pot fi consultate pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), începând din 1 februarie.

"Unul dintre obiectivele Guvernului este reducerea sarcinilor administrative excesive ale contribuabililor, astfel că ANAF a eliminat formularul 088, declarație pe propria răspundere pentru evaluarea intenției și a capacității de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA.

Decizia a rezultat ca urmare a analizei procedurii de înregistrare în scopuri de TVA, prin care s-a constatat faptul că o serie dintre informațiile solicitate erau furnizate de contribuabili prin intermediul altor formulare, precum și faptul că în cadrul procedurii de evaluare, ANAF poate utiliza informațiile existente în bazele de date proprii sau care pot fi obținute de la alte instituții prin intermediul schimbului de informații.

În aceste condiții, procedura actuaăã privind stabilirea criteriilor pentru condiționarea înregistrării în scopuri de TVA, precum și procedura de anulare, din oficiu, a înregistrării persoanelor impozabile care nu justifică intenția și capacitatea de a desfășura activități economice care implică operațiuni în sfera de aplicare a TVA (...) presupune, pe de o parte, modificarea procedurii de evaluare, și pe de altă parte actualizarea aplicațiilor informatice și a modalităţii în care sunt utilizate informațiile deținute sau obținute de ANAF, prin schimbul de informații cu alte entități", a precizat conducerea ANAF.
 
Formularul 088 va fi eliminat de la 1 februarie. Documentul pe care firmele trebuiau să-l completeze pentru înregistrarea în scopuri de TVA a fost criticat de mediul privat fiindcă includea un set foarte mare de întrebări.
 
Proprietarii firmelor trebuiau să dea detalii despre studiile urmate şi chiar despre planurile de afaceri, în ideea că astfel inspectorii fiscali puteau determina dacă o firmă este sau nu de încredere şi merită să primească rambursarea de TVA.

Fiscul şi-a recunoscut greşeala şi a încercat de două ori la rând să simplifice documentul. După 1 februarie, formularul 088 nu va fi înlocuit cu nimic, ceea ce creşte riscul de evaziune pe TVA, în condiţiile în care aceasta generează undeva la 60% din evaziunea fiscală din România.

Comenteaza