Fondatorul ClujHub oferă până la 4 milioane de euro proiectelor de viitor în tehnologie

Fondatorul ClujHub oferă până la 4 milioane de euro proiectelor de viitor în tehnologie
Un nou fond de investiţii, inițiat de fondatorul ClujHub, Cristian Dascălu, în parteneriat cu investitori din România și din Dubai, a adunat 26 de milioane de euro pentru susţinerea unor start-up-uri din tehnologia informației și comunicații.

GapMinder, fond de investiţii de capital de risc care vizează start-up-uri inovatoare din România, fondat de cinci investitori, din care patru români, s-a lansat pe piaţă cu un buget iniţial de 26 milioane de euro şi vrea să se implice în dezvoltarea unor companii aflate la început de drum, cu sume de până la 1 milion de euro.

”Ecosistemul start-up-urilor inovatoare de tehnologie din România are un potenţial extraordinar şi este deseori neglijat. Ne-am propus să îl susţinem, investind în soluţii de viitor, în proiecte şi în companii ce pot fi dezvoltate şi pe plan internaţional. Le ajutăm să crească, punându-le la dispoziţie capitalul necesar, dar şi experienţa vastă a mentorilor din program”, afirmă Dan Mihăescu, founding partner al GapMinder.

GapMinder este primul fond de capital de risc creat ca urmare a selecţiei derulate de Fondul European de Investiţii, finanţat în majoritate prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, cu cofinanţare prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

Membrii săi fondatori sunt investitori care au deținut anterior poziții de top management în companii de tehnologie sau de consultanță, respectiv Dan Mihăescu (GTS), Sergiu Roșca (Pricewaterhouse Coopers , Harmman, Hemelrath & Partner and Soncher), Alexandru Ruff (3DSelfie.ro), Cristian Dascălu (ClujHub, Tetapolis), Inti Paolucci (Eighty-Eight Capital & Investments Dubai).

Ei sunt membri activi ai comunităţii antreprenoriale, având experienţă în programe naţionale sau internaţionale de accelerare. GapMinder va investi în următorii ani în companii aflate în faza "seed" sume de până la 1 milion de euro şi, potenţial, încă 3 milioane în runde ulterioare, dar și în start-up-uri aflate la prima rundă de investiţii sau în faza de accelerare, în care investiţiile vor fi de până la 100.000 de euro.

Fondul este interesat de companii inovatoare de tehnologie cu potenţial ridicat de expansiune internaţională, din domenii precum cele ale serviciilor IT, securitate cibernetică, inteligenţă artificială, transformare digitală, soluţii IT pentru sănătate, FinTech.

Pentru selecţia start-up-urilor eligibile, GapMinder va susţine programul de accelerare Techcelerator în Bucureşti şi în Cluj. Pentru ca prima rundă de evaluări în vederea potenţialelor investiţii să aibă loc cât mai rapid, în perioada următoare va începe preselecţia start-up-urilor cu ajutorul Techcelerator. Orice start-up de tehnologie în căutare de finanţare se va putea înscrie în cadrul acestui program.

Businessmenii din Transilvania au fondul lor

Un alt fond de accelerare privat, demarat la Cluj anul trecut, reuneşte peste 30 dintre cei mai proeminenţi antreprenori şi investitori din Transilvania. Risky Business investeşte în startup-urile selectate, având la dispoziţie 250.000 de euro pentru primul an de activitate. Acesta investeşte 20.000 de euro de fiecare start-up, cu o participare de până la 100.000 de euro din partea investitorilor săi. Risky Business a fost primul program de accelerare din România ce investeşte în echipele selectate. 

Printre investitorii săi se numără Andrei Dunca, fondator LiveRail, Sergiu Biriş, fondatorul Zonga & Trilulilu, Phillip Kandal, Corina Drăgoi (Liberty Global), Andreas Cser (investitor din Londra), Voicu Oprean (AROBS), Marcel Anghel (Qubiz.com), Călin Văduva (Fortech). Risky Business a atras oameni de afaceri ca Dan Pitic (Perpetuum), Marcelus Suciu (Marty Restaurants), Simion Mureșan (Electrogrup), Andrei Trifan (Subway). Acesta este fondat de antreprenorii Radu şi Vlad Iuhas, Bogdan Colceriu, Jennifer Austin, Adrian Horotan.

Sturza accelerează afacerile în Liberty Park

Fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, a lansat un fond de investiții de 20 milioane de euro dedicat afacerilor IT în stadiul de start-up. Ținta Fribourg Digital o reprezintă companiile inovatoare la început de drum, ce au nevoie de susținere pentru a-și accelera activitatea, având deja un produs dezvoltat sau în stadiul de “seed”, dar demonstrează că au atras utilizatori sau că există piață pentru produsele lor.

În funcție de nivelul de accelerare sau "seed" în care se află start-up-urile, Fribourg Digital investește între 20.000 și 250.000 de euro într-o primă rundă de finanțare. “Fribourg Digital își dorește să fie un investitor strategic, nu doar financiar, cu implicare maximă în companiile finanțate. Acesta va fi diferențiatorul nostru în piața investițională”, a declarat Sturza. Acesta deține la Cluj parcul tehnologic Liberty care derulează programul Spherik Accelerator. 

Comenteaza