Foto Forumul de Securitate Cibernetică în Energie Cluj | Secretarul de stat Ovidiu Cîmpean: „Reducerea facilităților în IT a fost o greșeală”
- Scris de Ziua de Cluj
- 14 Noi 2024, 14:03
- Economie
- Ascultă știrea

Ovidiu Cîmpean, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), a fost invitat la Forumul de Securitate Cibernetică în Energie de la Cluj.
Ovidiu Cîmpean a vorbit în deschiderea celei de-a doua zi a Forumului de Securitate Cibernetică în Energie despre nevoie de investiții în rețele performante.
„În ceea ce privește securitatea cibernetică în domeniul energiei, în instituția pe care o reprezint există o stabilitate din acest punct de vedere. Avem strategia națională de Securitate cibernetică adoptată, DNSC (Directoratul Național de Securitate Cibernetică), dar în acest domeniu trebuie să continuăm investițiile în rețele inteligente, în infrastructură hardware și software performante, care să ne permită să ajungem la o reziliență cibernetică demnă de regiunea noastră. Mai este nevoie de investiție în energia regenerabilă, poate mici modificări și ale cadrului legislativ pentru susținerea comunităților de energie. Odată ce au construit rețele inteligente, pot să contribuie și la o eficiență energetică crescută, însă și la posibile probleme de securitate a rețelelor”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene la Forumul de Securitate Cibernetică în Energie de la Cluj-Napoca.
România este pe locul 26 la nivel mondial în ceea ce privește complexitatea economiei, spune secretarul de stat.
„La acest forum trebuie să consolidăm direcția României, să înțelegem cât de importante sunt investițiile în economia cunoașterii, în sectorul IT. Eu cred că reducerea facilităților pentru sectorul IT a fost o greșeală. Sper să revenim la situația anterioară, asta pentru că economia cunoașterii produce valoare adăugată. România exportă de 32 de ori mai mult acum față de cât exportam în 1990. Trebuie să combatem cu cifre concrete faptul că România nu mai produce”, estede părere Ovidiu Cîmpean.
Secretarul de stat crede că trebuie să existe un parteneriat pragmatic între sectorul public și mediul privat, iar acest forum reprezintă o dovadă a discuțiilor concrete în acest domeniu.
„Trebuie să profităm de oportunități, de toate îmbunătățirile tehnologice, de această creștere a economiei cunoașterii. Din fonduri europene finanțăm cu peste 120 milioane de euro în rețele inteligente. Avem prin PNRR opt milioane de euro pe care îi investim în rețeaua Transelectrica. Sunt convins că vor urma și alte investiții în domeniu (...) Pentru cei care vă gândiți că poate România nu atrage fonduri europene suficient, vreau să spun că în acest moment suntem la o rată de absorbție de 99% pe programul Politică de Coeziune 2014-2020, care s-a terminat în 2023, și vom ajunge la 100%. Cred că este prima dată de când am intrat în Uniunea Europeană când am avut un astfel de grad de absorbție. Sunt convins că vom repeta și pentru perioada 2021-2027.
Un alt lucru bun este faptul că România, la tone de emisii pe cap de locuitor, este pe locul al doilea în Europa, dar în partea bună a clasamentului, după Suedia, care produce o tonă de emisii, iar România produce trei tone, în timp ce media Uniunii Europene este de șapte tone. Am reușit să reducem emisiile poluante după anii ’90, însă țara noastră are și o creștere economică. Cred că trend-ul pe care merge este unul foarte bun”, a mai spus secretarul de stat de la MIPE.
Cea de-a doua ediție a Forumului de Securitate Cibernetică în Energie are loc în perioada 13-14 noiembrie la Cluj-Napoca. Evenimentul este organizat de Distribuție Energie Electrică Romania (DEER).
În contextul evoluției rapide a tehnologiilor digitale și a creșterii exponențiale a amenințărilor cibernetice în domeniul energetic, Cluj-Napoca a devenit din nou, timp de două zile, un hub al securității cibernetice. Evenimentul reunește autorități naționale, experți din sectoarele energetic și IT, precum și reprezentanți ai universităților și industriei de securitate cibernetică.
Printre temele principale se numără abordarea amenințărilor cibernetice în infrastructurile critice, importanța colaborării dintre sectorul public și privat, soluții tehnologice avansate pentru prevenirea atacurilor și dezvoltarea unor parteneriate strategice la nivel național și internațional.