Fostul proprietar al Hotelului Continental scapă de extrădare
- Scris de Ziua de Cluj
- 17 Noi 2019, 13:27
- Economie
- Ascultă știrea
Controversat om de afaceri albean Dorel Tamaş, fostul proprietar al Hotelului Continental din Cluj-Napoca, urmărit internaţional de opt ani, scapă de o cerere de extrădare pentru un mandat de arestare emis în 2011.
Curtea de Apel Alba Iulia (CAAI) a dispus joi, 14 noiembrie, retragerea cererii de extrădare emisă pe numele acestuia, conform Adevărul. ”În baza art. 67 din legea nr. 302/2004 constată că nu mai subzistă condiţiile prevăzute de lege pentru a se solicita extrădarea persoanei extrădabile Tamaș Dorel Cristian – dispune de îndată retragerea cererii de extrădare. Cu drept de contestaţie pentru procuror în termen de 24 de ore de la pronunţare”, conform CAAI.
”În cazul în care persoana extrădabilă nu se mai află sub puterea mandatului de arestare preventivă sau a mandatului de executare, instanţa competentă, din oficiu sau la cererea procurorului, stabileşte, prin încheiere motivată, că nu mai subzistă condiţiile prevăzute de lege pentru a se solicita extrădarea şi dispune de îndată retragerea cererii de extrădare. Ministerul Justiţiei retrage neîntârziat cererea de extrădare, informând Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române”.
Solicitarea a fost înaintată de Interpol, care vrea, în acest mod, să scoată din lista cererilor de extrădare documentul emis pe baza mandatului de arestare din aprilie 2011. Ulterior a fost emis şi un mandat internaţional, iar în 2013 s-a formulat o cerere de extrădare.
Tamaş rămâne, însă, urmărit internaţional în baza mandatului de executare emis în octombrie 2015 de către Curtea de Apel Târgu-Mureş, fiind condamnat la patru ani de închisoare cu executare. Acuzaţiile au fost cele de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, delapidare şi spălarea banilor. Tamaş a fugit din ţară înainte de emiterea mandatului de arestare și s-a bănuit că a locuit mulţi ani în Orientul Mijlociu (Dubai).
Este posibil ca cererea soluţionată la CAAI să fie un semn că acesta a fost găsit şi urmează a fi adus în ţară. Multe dintre afacerile acestuia au ajuns în atenţia procurorilor. Cel mai cunoscut este dosarul ”Continental” în care a şi primit, în 2015, 4 ani de închisoare cu executare. Mandatul de arest în acest dosar fusese obţinut de DNA încă din aprilie 2011. Potrivit rechizitoriului, în 14 mai 2008, Tamaş a încheiat, în calitate de administrator al Ardeleana SA, cu reprezentanţii unei societăţi comerciale din Cluj-Napoca, un antecontract de vânzare-cumpărare cu privire la vânzarea Hotelului Continental din oraş.
Preţul tranzacţiei a fost stabilit la 10 milioane de euro, din care a fost achitată suma de 2 milioane de euro cu titlu de avans, diferenţa urmând să fie plătită la finalizarea vânzării. Tamaş le-a ascuns viitorilor proprietari că în cursul anilor 2001 şi 2003 au fost iniţiate proceduri de retrocedare a acelui imobil către Colegiul Reformat Debrecen şi separat de către Eparhia Reformată din Ardeal.
El a omis să precizeze că proprietarul imobilului, Ardeleana SA, îşi asumase obligaţia de a închiria locuri de parcare de la Primăria Cluj-Napoca, obligaţie care ar fi revenit cumpărătorilor după perfectarea vânzării.
După încasarea avansului de 2 milioane de euro, pentru a ascunde provenienţa ilicită a acestei sume, Tamaş şi-a însuşit suma totală de 702.750 de lei sub pretextul că plăteşte salariile a doi angajaţi şi a achitat un credit de 1,48 milioane de euro.
Omul de afaceri a fost proprietar sau acţionar în câteva zeci de firme falimentare, dintre care cele mai importante sunt Ardeleana SA, Decar, Lider Prodcarn, Cristian Prodimpex. Fabrica de încălţăminte Ardeleana a fost prima investiţie importantă a acestuia. La vremea respectivă, la mijlocul anilor 1990, societatea din Alba Iulia era principalul competitor al firmei Clujana pe piaţa de încălţăminte din România.
Bene s-a refugiat în Italia
Actualul proprietar al clădirii, omul de afaceri clujean Ioan Bene, care la rândul său se ascunde de justiția din România, în Italia, a anunțat că hotelul din centrul Clujului nu este de vânzare, în ciuda unor oferte de 25 de milioane de euro venite de la companii din Ungaria. Imobilul apare ca scos la vânzare pe site-ul cunoscutei case de licitații Artmark Historical Estate, unde se precizează că prețul este disponibil doar la cerere.
VEZI Actualul proprietar a primit oferte din Ungaria
Hotelul a fost construit în 1894 și inaugurat în 1895, sub numele de New York. Amplasată în inima orașului, la intersecţia dintre străzile Napoca şi Universităţii, clădirea de colț a fost ridicată în stilul eclectic al epocii, un melanj de neobaroc și elemente clasiciste.
În 2013, hotelul a fost cumpărat de Bene (prin firma Napocamin), condamnat la 3 ani și 8 luni de închisoare şi care a fugit în Italia. Investiția pentru renovarea și reamenajarea clădirii monument istoric a fost estimată de către proprietar la 7,5 milioane de euro.
Procesul de restaurare a început în 2016, la exterior, și a vizat, pe lângă renovarea fațadelor, refacerea acoperișului și lucrări de consolidare și izolație a fundației. Lucrările au fost efectuate de echipe de arhitecți, ingineri și muncitori specializate în restaurarea clădirilor istorice.
Interiorul și-a păstrat elementele de arhitectură care l-au făcut faimos în epocă, dar va necesita un proces de restaurare și renovare. Inspectoratul General al Poliției Române l-a inclus pe Bene în lista infractorilor urmăriți național. Acesta a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare într-un dosar de evaziune fiscală.