Fraţii Buzoianu fac agricultură lângă Bosch şi De’Longhi GALERIE-FOTO

Fraţii Buzoianu fac agricultură lângă Bosch şi De’Longhi GALERIE-FOTO
Cei doi milionari clujeni şi-au extins cu noi “locatari” ferma de la Jucu şi pregătesc lansarea a două concepte noi de vânzare a producţiei pe care o vor realiza aici.

Ferma oamenilor de afaceri Călin şi Octavian Buzoianu a prins contur: alături de vaci sunt sute de prepeliţe sau iepuri cu urechi clăpăuge. Anul trecut a marcat o premieră pentru afacerea celor doi fraţi: este primul pe plus în contabilitate.

Modern Farm a ajuns în 2011 la venituri de 1 milion de euro şi a înregistrat primul an cu profit, chiar dacă a fost unul de doar 3.000 de lei, potrivit conducerii societăţii. În 2012, administratorii vor să extindă businessul agricol cu lansarea a două concepte, importate din afara ţării: "Farm to Table" şi "Farm to Fridge". Primul presupune aducerea produselor de fermă direct în meniurile clienţilor de restaurante, fiind deja în teste într-o afacere din familie. La hotelul Opera Plaza, clienţii pot opta pentru mese gătite cu produse de la Jucu. "Conceptul e deja lansat şi vrem să îl extindem. Vom avea produse de carne, vită, porc, prepeliţă, fazan, raţă, gâscă, dar şi legume de la producători locali", a detaliat Călin Buzoianu. O altă linie vizează lansarea unui portal pe internet al fermei, unde vor putea fi vizualizate produsele disponibile şi prin intermediul căruia se vor putea face comenzi.

Cei de la fermă se vor ocupa şi de livrări. Conceptul va deveni însă disponibil abia în vară sau în toamnă, estimează administratorii, intervalul de timp fiind necesar pregătirii şi extinderii infrastructurii - va fi necesară inclusiv construirea de adăposturi pentru păsări.

Justificarea financiară a noii abordări ţine de eliminarea intermediarilor din lanţul care îi leagă pe producători de clienţi. "Va fi mult mai avantajos să valorificăm produsele fermei direct către consumatorul final", a subliniat Buzoianu. La ferma de la Jucu sunt acum 300 de vite, dar aceasta s-a extins cu două noi categorii de animale: au apărut, pentru producţia de carne, iepuri cu nume internaţionale (berbec german, uriaş gri belgian, uriaş alb german, neozeelandez roşu, albastru vienez) şi 400 de prepeliţe. Cea mai mare suprafaţă este rezervată vacilor, iar cea mai nouă populaţie de viţei are spaţii în "igloo"-uri. În zona hergheliei administrate de Transilvania Sport Horse Company (societate din care asociaţii Modern Farm deţin 50%) tot la Jucu, dar în altă zonă, există şi o crescătorie de porci. Menţionăm că în parcul industrial Tetarom III din Jucu, grupurile Bosch (Germania) şi De'Longhi (Italia) vor face producţie în zona părăsită de finlandezii de la Nokia.

La ferma de vaci media de producţie este de 25 de litri de lapte/animal/zi, cu ţinta de a ajunge la 28 de litri. O parte din producţie este vândută prin cele şapte dozatoare instalate în Cluj-Napoca, majoritatea în centre comerciale ale lanţurilor multinaţionale, iar diferenţa merge către compania Albalact. "Pentru anul în curs urmărim să creştem numărul de vaci care produc, de la 150 la 300, şi să dezvoltăm zona de bovine de carne. Lucrăm la un nou proiect pentru fonduri europene, pentru utilaje pentru producţia vegetală - tractoare, combine, semănători, pluguri, silozuri - care va avea o valoare de 1 milion de euro", a precizat Buzoianu. Conducerea Modern Farm estimează pentru 2012 dublarea cifrei de afaceri din anul precedent. "E un banc privind afacerile agricole: există un singur mod de a deveni milionar făcând investiţii în agricultură - să fi fost înainte miliardar", glumeşte Buzoianu.

Asociere cu USAMV

Proiectul pentru ferma care a devenit operaţională în 2008 s-a ridicat la 3 milioane de euro, din care 1,2 milioane prin programul SAPARD. Din punct de vedere administrativ şi operaţional, Modern Farm are răspunderea gestionării afacerii, iar Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) a intrat în afacere cu terenul. Modern Farm a încheiat un contract de asociere cu USAMV, ce are în administrare mai multe suprafeţe în zonă, pentru 1.000 ha de teren.

Kristina REŞTEA, Luminiţa SILEA

 

Comenteaza