Gigant al brokerajului cu sediul la Cluj

Gigant al brokerajului cu sediul la Cluj
Cele două mari companii de intermediere, BT Securities şi Broker, cu tranzacţii de 2,5 miliarde de lei în acest an, vor să se unească într-o entitate mai puternică.

Un gigant al intermedierilor bursiere cu sediul la Cluj e pe cale să se nască. Prin fuziunea dintre Broker şi BT Securities va fi creată cea mai mare companie de servicii de investiţii de investiţii financiare din ţară în privinţa activelor deţinute.

SSIF Broker şi BT Securities SA ar putea fuziona, iar varianta e luată în calcul de Consiliul de Administraţie (CA) al primeia. "Considerentele care stau la baza analizei demarate de către CA al SSIF Broker SA ţin în primul rând de creşterea cotei de piaţa pentru societatea rezultată", au explicat reprezentanţii Broker Cluj. Din analizele preliminare efectuate de companie, societatea nou-creată ar ocupa prima poziţie între societăţile de brokeraj din România din punctul de vedere al activelor proprii şi s-ar situa între primele trei societăţi în privinţa cotei de piaţă, ajungând cumulat pe primele nouă luni ale anului 2013 la 15,28%.

Creşterea cotei de piaţă ar genera perspective de dezvoltare legate de structura de produse, clienţii cărora li se adresează societatea rezultată, pieţele pe care poate opera, nivelul comisioanelor pe care le poate negocia şi reducerea riscului de fluctuaţie de numerar prin diversificare. Un alt considerent care a stat la baza analizei cu privire la o potenţială fuziune este creşterea rentabilităţii celor două societăţi implicate prin derularea unui volum mai mare de operaţiuni cu structura de cheltuieli fixe necesară. "Realizarea acestei fuziuni ar crea premisele unei creşteri de bussines semnificative pe viitor, societatea rezultată fiind beneficiara expertizei şi suportului grupului financiar BT", conform conducerii Broker SA.

„Nu ştiu încă cine pe cine va înghiţi, dar este sigur că jocurile pe piaţa bursieră se vor face de la Cluj", susţine un broker clujean. În septembrie BT Securities a realizat operaţiuni de 100 de milioane de lei la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), situându-se pe locul cinci în topul intermediarilor, în timp ce Broker a tranzacţionat de 64 de milioane de lei, fiind pe locul opt în acest clasament. În schimb, în acest an Broker stă mai bine, cu tranzacţii de 1,8 miliarde de lei, în comparaţie cu cele 614 milioane ale BT Securities. Primele locuri în topul anual erau deţinute de Swiss Capital - 3,16 miliarde de lei, Raiffeisen Capital & Investment - 2,52 miliarde şi Wood & Company Financial Services - 2,23 miliarde.

Top tranzacţii 2013

1. Swiss Capital 3,16 mld. lei
2. Raiffeisen 2,52 mld. lei
3. Wood & Company 2,22 mld. lei
4. Broker 1,87 mld. lei
5. BCR 1,08 mld. lei
6. BT Securities 0,61 mld. lei
7. NBG Securities 0,53 mld. lei
8. BRD 0,47 mld. lei
9. IFB Finwest 0,42 mld. lei
10. Actinvest 0,41 mld. lei

Sursa: BVB

 

Comenteaza