Grapini: "Anul viitor reducem TVA la carne"

Grapini:
Guvernul va reduce taxa pe valoarea adăugată (TVA) la carne din septembrie 2014, a anunţat hotelierii clujeni, în această seară, ministrul delegat pentru Turism, Maria Grapini.

"Suntem într-o dilemă, noi plătim TVA de 9% pentru activitatea de hoteluri şi de 24% pentru cea de alimentaţie publică, este un impozit diferenţiat. Ar trebuie cumva o nivelare la 9 sau 12%. Nu mai vorbim de taxa pentru drepturile de autor, ce trebuie plătită la şapte organizaţii care o percep şi care ne ameninţă că, dacă nu o achităm, ne vor amenda şi ne vor popri conturile. Noi am preluat nişte hoteluri făcute după proiectele vechi, din 1970, pe care este mult mai costisitor să le modernizăm", s-a plâns Alexandru Apahidean, director al companiei Unita Turism Holding Cluj.

"La hotelurile din Londra se plăteşte o TVA de 24%. Dacă vreţi să rămâneţi cu 9% la hoteluri, e bine, dacă nu, nu! Noi nu avem puterea să reducem această taxă în 2014, putem doar să scădem TVA la carne, din septembrie, aşa cum am făcut la pâine", a replicat Grapini. Aceasta a subliniat că militează ca 50% banii obţinuţi de stat din turism să fie investiţi în programe care să stimuleze acest sector.

Ministrul a recunoscut că legea turismului nu va putea fi aprobată în 2013, deoarece există multe alte acte legislative pe rol, însă acest lucru se poate întâmpla la începutul anului viitor. Grapini s-a întâlnit vineri, la hotelul Beyfin, cu reprezentanţi ai industriei turistice din Cluj: hoteluri, pensiuni, agenţii, operatori turistici, asociaţii de profil. Au fost reprezentate hoteluri precum City Plaza, Meridian, Belvedere, Topaz, Paradis sau Capitolina. Întâlnirea a fost organizată de către prefectul Gheorghe Vuşcan.

Etichete
Comenteaza