Guvernul l-a lăsat pe șeful Băncii Transilvania fără 25 de milioane de euro din avere
- Scris de Ziua de Cluj
- 25 Ian 2019, 11:41
- Economie
- Ascultă știrea
Într-o singură lună, Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania (BT) Cluj, care deţine 4,3%, fiind cel mai mare investitor individual, a pierdut după introducerea taxei bancare 124 de milioane de lei după ce acţiunile băncii au scăzut cu 20%.
Înainte de anunţarea taxei bancare, în 16 decembrie, valoarea de piaţă a BT era de 11,3 miliarde de lei, valoarea pachetului de acţiuni deţinut de Ciorcilă fiind de 490 de milioane, conform calculelor ZF. Președintele BT era cotat în ultimul Top Capital cu o dețineri de 75-80 de milioane de euro, iar în aceste condiții averea lui se diminuează cu o treime.
Capitalizarea bursieră a celei mai tranzacționate bănci din România a scăzut de la anunțurile celei de-a doua "revoluții fiscale", făcute de reprezentanții guvernului. Conducerea băncii clujene s-a plâns că nu a fost consultată în privința acestor modificări.
Pierderea procentuală înregistrată de banca din Cluj de la anunțul din decembrie al ministrului finanțelor publice, Eugen Teodorovici, a fost de peste 20%. Declinul este alimentat de doza ridicată de necunoscut cu privire la modalitatea de taxare a activelor bancare în contextul în care la o lună de la anunţul ordonanţei nr. 114 guvernul nu clarifica dacă aceste active se taxează trimestrial sau anual.
Executivul a introdus de la 1 ianuarie o taxă pe activele bancare, denumită iniţial “de lăcomie”, în urma căreia instituţiile de credit din România sunt impozitate diferenţiat în funcţie de nivelul dobânzii ROBOR. Modalitatea de taxare încă nu este clară şi nici explicată în Monitorul Oficial: trimestrială sau anuală.
Capitalul social al BT a fost majorat la 4,8 miliarde de lei, în urma fuziunii prin absorbţie cu Bancpost, proces înregistrat de către Depozitarul Central. În urma fuziunii, capitalul social al băncii clujene a fost majorat cu 2,6 milioane de acţiuni cu valoare nominală de 1 leu.
Integrarea Bancpost în BT a fost finalizată la 31 decembrie. Grupul financiar BT este acum cel mai mare din România. Banca din Cluj are 2,5 milioane de clienţi, 500 de sedii şi 7.000 de angajaţi. BT a achiziționat de la Eurobank Group și ERB Leasing şi ERB Retail Services.