Cum a raţionalizat Guvernul Orban hârtia igienică în Ungaria / Vă amintiţi de raţia la pâine, ulei sau zahăr de pe vremea lui Ceauşescu?
- Scris de Ziua de Cluj
- 26 Mai 2025, 09:58
- Economie
- Ascultă știrea

Dacă românii s-au temut la alegerile din 18 mai că va ajunge într-o situaţie asemănătoare cu cea trăită înainte de a cădea regimul dictatorului Ceauşescu, iată că Ungaria trăieşte "visul suveranist".
Multe dintre ideile propagare în campania electolară de candidatul AUR i-au speriat pe românii care au trăit în timpul "Epocii de aur" a lui Nicolae Ceauşescu, vremuri în care alimentele de bază se vindeau pe bază de raţie pe cap de locuitor. Iată că Ungaria lui Viktor Oran s-a întors în timp şi trăieşte vremurile din România de acum peste 35 de ani. Pentru că pe atunci românii se aprovizionau din Ungaria cu multe produse care lipseau din ţară.
Plafonarea adaosului comercial la produsele de igienă din Ungaria a intrat în vigoare de săptămâna trecută, când a început raționalizarea anunțată de către comercianți. Printre produsele care se vor vinde cu rația este și hârtia igienică. Marii comercianți au anunțat deja că vor raționaliza vânzările la acest produs: maxim 5 de fiecare cumpărător și fără aplicarea de discounturi suplimentare.
Extinderea măsurii guvernului Orban la produsele de igienă și curățenie are scopul de a lărgi impactul pozitiv asupra consumatorilor, dar și de a forța comercianții să reducă adaosurile nejustificat de mari. Reglementarea se aplică în mod special drogheriilor, care distribuie peste 40% din aceste produse la nivel național, iar măsura vine ca parte a unei strategii guvernamentale de combatere a inflației și protejate a bugetelor familiilor.
Viktor Orban va introduce și alte plafonări, inclusiv la internet și telefonie: ”Guvernul nu s-a oprit aici şi a purtat negocieri fructuoase cu instituţiile de credit, companiile de asigurări şi firmele de telecomunicaţii referitor la îngheţarea tarifelor serviciilor cu scopul de a limita creşterea preţurilor. Guvernul a reuşit să convingă companiile să limiteze în mod voluntar – luând în considerare interesele familiilor – taxele de administrare ale conturilor şi tarifele serviciilor.
Băncile vor readuce taxele aplicate la nivelul din ianuarie 2025, iar companiile de asigurări s-au angajat în mod voluntar să limiteze premiile prevăzute în contractele de asigurare de locuinţe nou încheiate de către populaţie la nivelul la care acestea se situau în ziua de 31 decembrie 2024”, scrie hirado.hu.