Hossu, către Tudose: Dacă zece companii vor mări salariul brut nu înseamnă că toate vor face la fel

Hossu, către Tudose: Dacă zece companii vor mări salariul brut nu înseamnă că toate vor face la fel
Preşedintele Confederaţiei Sindicale „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a transmis, vineri, o scrisoare deschisă premierului Mihai Tudose, în care afirmă că demnitarul ar dezinforma atunci când spune că „toate companiile vor mări brutul”, fiind vorba doar de zece companii care au făcut astfel de anunţuri.

„În contextul în care proiectul OUG 79/2017 privind modificările la Codul fiscal a fost avizat negativ în Consiliul Economic şi Social de către toate părţile (sindicate, patronate, societate civilă), iar solicitarea către Avocatul Poporului de a sesiza neconstituţionalitatea acestui act normativ este semnată de toate confederaţiile sindicale, este greu de înţeles afirmaţia dumneavoastră: «Domnia sa are părerea sa despre ceea ce înseamnă reforma fiscală, noi avem părerea noastră. Se pare că a noastră este cea bună, fiind confirmată pe rând de sindicate şi de patronate»", se arată în scrisoarea transmisă, vineri, premierului, de către preşedintele Cartel Alfa.

De asemena, Bogdan Hossu îl acuză pe Mihai Tudose că ar dezinforma opinia publică atunci când discută despre companiile care au decis să mărească salariile brute ale angajaţilor.

„În primul rând, zece companii multinaţionale, din câteva mii, nu înseamnă «toate companiile». În al doilea rând, nu credem că este un motiv de exuberanţă faptul că angajatorii anunţă că vor menţine veniturile nete ale angajaţilor, în condiţiile în care salariile din România sunt la un nivel atât de scăzut (...) Dacă acele companii - care se grăbesc să anunţe stagnări de salarii pentru angajaţii lor sau creşteri derizorii de 1,5% - ar respecta cu adevărat prevederile OUG 79/2017, atunci ar fi anunţat creşterea brutului angajaţilor cu 28,5%, nu cu 20%. In acest fel s-ar aplica şi măsura reducerii de impozit pe salarii, care în prezent este în sarcina angajatului şi în consecinţă trebuie să se vadă în creşterea netului său", se mai arată în scrisoarea transmisă de Bogdan Hossu.

Preşedintele Cartel Alfa mai acuză Guvernul că ar încerca „hoţeşte" să găsească soluţii pentru a reglementa transferul de taxe, prin obligarea tuturor angajatorilor, în interval de o lună (20 noiembrie-20 decembrie) să iniţieze negocieri colective pentru punerea în aplicare a prevederilor Codului fiscal.

„În acest fel, se aruncă răspunderea măririi brutului la angajat pe umerii acestuia, prin negocieri care sunt obligatorii, dar care nu se finalizează obligatoriu prin semnarea acordului. Dacă nu se finalizează, Guvernul scapă de răspunderea unei eventuale diminuări a salariului, chiar dacă "revoluţia fiscală" îi aparţine integral (...)Transferul contribuţiilor va mai avea un efect pervers. Eforturile de negociere ale sindicatelor (şi aşa încurcate de piedicile legislative din legea dialogului social) ar trebui să fie focalizate pe creşterea efectivă a veniturilor angajaţilor, aşa cum e normal într-o ţară rămasă mult în urmă faţă de Vestul Europei, dar şi faţă de lucrătorii din multe ţări ale Europei Centrale şi de Est. In contextul actual, în care guvernul lasă la latitudinea angajatorilor includerea contribuţiilor în brutul angajaţilor, activitatea de negociere va fi direcţionată către aplicarea corectă şi la timp a acestor măsuri pentru menţinerea salariilor şi va slăbi puterea de negociere pentru creşterea veniturilor de la anul (...) Şi pentru negocierile din anii următori, efectul este negativ pentru salariat. Oferta de majorare salarială va continua să fie făcută în sume consacrate. Insă, spre exemplu, dintr-o creştere cu 200 lei a salariului brut, astăzi salariatul va vedea o creştere netă de 140 lei. In anii următori, din aceeaşi creştere, salariatul va rămâne în buzunar cu mai puţin, adică 117 lei", se mai arată în scrisoarea Cartel Alfa.

 

Comenteaza