Foto Hotelul Continental, scos la vânzare pe Sotheby’s
- Scris de Călin Poenaru
- 19 Oct 2020, 10:13
- Economie
- Ascultă știrea
Celebra casă britanică de licitații Sotheby’s, acum cu sediul în SUA, a pus fostul hotel New York, de la kilometrul 0 al Clujului, pe lista sa de proprietăți din România recomandate potențialilor cumpărători internaționali.
“De vânzare: una dintre cele mai cunoscute proprietăți din Cluj-Napoca. Interiorul exuberant păstrează elementele arhitecturale care l-au făcut celebru la acea vreme, dar vor necesita un proces suplimentar de restaurare și renovare.
Clădirea are potențial pentru 100 de camere de hotel, plus restaurant, cafenea și sală de conferințe, iar prin extinderea mansardei, capacitatea poate fi mărită în continuare. Un simbol al Clujului, Hotelul New York (acum Continental) merită atenția investitorilor, având un potențial turistic și comercial extraordinar”, menționează Aaron Roberts, pe platforma Sotheby’s International Realty (SIR).
Clădirea are 60 de camere și 65 de băi, suprafața sa interioară fiind de 91.400 mp, la care se adaugă spațiul exterior. Ca agent de vânzare desemnat pentru hotelul din Cluj figurează Cristian Șoaită, de la Artmark Historical Estate, specialist cu experiență în vânzarea de proprietăți istorice din Transilvania.
Iată cum a fost descrisă istoria clădirii de către Sotheby’s.
Frecventat de Caragiale și Goga
“Unul dintre cele mai cunoscute repere din Cluj-Napoca, Hotelul Continental, numit anterior New York, este acum la vânzare după ce a rămas gol timp de aproape un deceniu. SIR, cu sediul în Marea Britanie și cu sediul în New York (SUA), listează în prezent proprietatea istorică pe site-ul său la un preț nedivulgat.
Construcția Hotelului New York a fost finalizată în 1894, după demolarea unuia vechi. Proiectat de arhitectul maghiar Lajos Pakey, care a proiectat și piedestalul pentru iconica statuie Matei Corvin, aflată la doar câțiva metri, în Piața Unirii, hotelul a fost recunoscut ca fiind cel mai faimos din Cluj, în competiție cu Napoca și Belvedere, iar datorită locației sale centrale a devenit un punct de întâlnire al boemei clujene, fiind adesea vizitat de jurnaliști, scriitori și academicieni.
Există legende asociate proprietății care spun că dramaturgul român Ion Luca Caragiale, afișat pe bancnota românească de 100 de lei, obișnuia să viziteze locația și să savureze o cafea și chiar premierul Octavian Goga ar fi putut fi otrăvit fatal aici în călătoria sa către Ciucea, unde a murit de accident vascular cerebral la 7 mai 1938, la câteva zile după ce a refuzat să participe la Guvernul Unității Naționale".
Cel mai mare hotel al vremii din Transilvania
"În comunism, clădirea a devenit un cămin studențesc, până în 1960, când a fost reconvertită la hotel, de data aceasta sub numele de Continental. Porțile sale au rămas deschise până la începutul anilor 2000, înainte de a se închide definitiv pentru public și au rămas așa până astăzi. Într-un efort de a salva clădirea și de a revitaliza Clujul, fațada clădirii a fost supusă unor renovări semnificative, refăcând-o - cel puțin privită din stradă - la gloria sa de odinioară.
Fostul hotel a fost deschis în 1895, sub numele de New York. Situată în inima orașului, la intersecția străzilor Napoca și Universității, clădirea din colț a fost construită în stilul eclectic al epocii, un amestec de elemente neo-baroce și clasiciste. Construirea sa a avut loc într-o perioadă de dezvoltare economică a Imperiului Austro-Ungar, când au fost ridicate numeroase clădiri publice.
Lajos Pakey a fost arhitectul șef al orașului în primele decenii ale sec. XX. Clădirile proiectate de el sunt Pavilionul de Patinaj (astăzi restaurantul Chios) și Cazinoul, din Parcul Central, cele două clădiri ale Universității Tehnice de pe str. Barițiu, fostul Liceu Brassai - toate în același stil arhitectural eclectic. Unele informații îl dau ca inspirat de hotelul omonim din Budapesta, inaugurat în 1894.
Piesele de mobilier au fost de fapt aduse din acesta, fiind marcate cu monograma NY, detaliu care a inspirat numele hotelului din Cluj. Dacă până atunci Hotelul Biasini din centru (finalizat în 1840) găzduia numeroasele personalități sosite în oraș, noua clădire cu camere elegante și facilități moderne va deveni noua destinație. La acea vreme, New York era cel mai mare hotel din Transilvania".
Prima clădire electrificată a Clujului
"Clădirea a fost dotată cu propriul său generator de energie electrică, fiind prima electrificată din oraș, electricitatea fiind introdusă la Cluj abia în 1906. Arhitectul Pakey a prevăzut construcția cu spații somptuoase la parter, pentru restaurant și cafenea, deschis oaspeților, dar și vizitatorilor din afară.
Datorită locației sale centrale, la câțiva pași distanță de birourile ziarelor cunoscute și de Universitate, cafeneaua, găzduită în Salonul Albastru, a devenit rapid punctul de întâlnire al elitei boeme, frecventată de jurnaliști, scriitori și universitari. Cunoscută sub numele de Editorial, cafeneaua găzduia cluburi literare, iar sala mare era folosită pentru baluri. Cafeneaua literară a funcționat timp de o jumătate de secol, până la sfârșitul celui de-al doilea război mondial.
După instaurarea regimului comunist, a devenit cămin studențesc, iar din 1960, din nou hotel, sub numele de Continental. Restaurantul a continuat să funcționeze; spațiul rafinat, cu oglinzi mari și candelabre somptuoase, a creat o ambianță specială. La începutul anilor 2000, spațiul era încă deschis, fiind inclus în lanțul hotelier național cu același nume.
Clădirea actuală își păstrează farmecul, cu o mândrie deosebită, hrănită de zilele de glorie pe care le-a trăit și animată de speranța pentru un viitor la fel de luminos. Fațadele au fost complet renovate, exteriorul arată impecabil, ca în epoca de vârf a hotelului. Procesul de restaurare a început în 2016 și pe lângă renovarea fațadei au vizat acoperișul, consolidarea și izolarea fundației. Lucrările au fost realizate de arhitecți, ingineri și muncitori specializați în restaurarea clădirilor istorice”.
Actualul proprietar, refugiat în Italia
În 2013, clădirea a fost cumpărată de Ioan Bene, prin societatea Napocamin, care estima investiția în renovare și reamenajare la 7,5 milioane euro. Condamnat la închisoare într-un dosar de evaziune fiscală, s-a fugit în Italia, beneficiind de reglementările favorabile oamenilor de afaceri. Inspectoratul General al Poliției Române l-a inclus în lista infractorilor urmăriți național. Justiția italienă a respins cererea IGPR de a îl preda. Bene are de executat o pedeapsă de șase ani pentru corupţie şi evaziune.
Wiener Tor și West City, pe lista de proprietăți
Pe lista Sotheby’s mai figurează două proprietăți din Cluj-Napoca. Poarta Vieneză, de pe Dealul Cetățuii, cu 10 camere și patru băi, are un preț fixat de 4,6 milioane de dolari, iar un penthouse în cel mai mare bloc-turn al Clujului, West City Tower, se vindea cu 543.000 de dolari.