Iarna grea le dă speranţe mari agricultorilor

Iarna grea le dă speranţe mari agricultorilor
Cantitatea mare de zăpadă din ultima perioadă şi temperaturile foarte scăzute sunt semne care vestesc recolte bogate în Transilvania, susţin specialiştii.

"Pentru zona noastră este un lucru minunat că a căzut atâta zăpadă. După ce din august până la mijlocul lui decembrie anul trecut nu au fost precipitaţii aproape de loc, eram chiar îngrijoraţi", a declarat Ioan Rotar, decanul Facultăţii de Agricultură a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară. În privinţa culturilor de toamnă, specialistul spune că vor fi avantajate semănăturile care nu au răsărit încă. "Cantităţile de apă care au căzut în zona noastră nu sunt mari, ci în limite de a compensa deficitul uriaş de apă acumulat în timpul secetei", a apreciat Rotar.

Zăpezile sunt benefice pentru livezi şi vii. Necesarul de apă este de 600 mm/mp, iar cantităţile din 2011 au fost de 400 mm/mp. "1 mm apă/mp echivalează cu un 1 litru de apă, deci la noi lipseau 200 de litri de apă", a explicat acesta. Nici frigul nu afectează culturile agricole. Media temperaturii la Cluj a fost anul trecut de 9,3 grade Celsius, faţă de o medie normală de 8,3 grade, iar creşterea temperaturii fireşti a accentuat reducerea precipitaţiilor. "Temperaturile scăzute sunt bune. Anii în care nu se înregistrează aşa ceva sunt cei în care se înmulţesc necontrolat dăunătorii. Să sperăm că topirile vor fi lente, iar apa se va infiltra bine în sol", conchide specialistul.

 

 

Comenteaza