Imobiliarele, la început de vară. Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraş per mp, dar nu și la chirii

Imobiliarele, la început de vară. Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraş per mp, dar nu și la chirii
cluj panorama

Prețurile cerute pentru apartamentele din Cluj-Napoca au continuat să crească în ultima lună, astfel că municipiul rămâne cel mai scump oraş din ţară pentru cumpărătorii interesaţi de o locuință.

Preţurile apartamentelor noi din oraşele mari continuă să crească, chiar și cu până la 4% în Timişoara sau Constanţa în ultimele 30 de zile, singura excepţie fiind Iaşiul, unde evoluţia este contrară celei înregistrate în celelalte mari centre urbane, arată o analiză realizată de site-ul Imobiliare.ro.

Aceeași sursă arată o nouă valoare medie record pentru Bucureşti, de 1.723 de euro/mp, reprezentând un avans anual de peste 11%. Un nou nivel maxim a fost atins şi pe segmentul apartamentelor vechi, 1.705 euro/mp. Preţul mediu solicitat pentru apartamentele noi din Capitală este de 1.875 de euro/mp, în creştere cu 16% faţă de mai 2023.

Cluj-Napoca, tot pe creștere

De asemenea, potrivit aceleași analize, Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraş din ţară pentru cumpărătorii interesaţi de un apartament. Cu o creştere de 3% doar în ultimele 30 de zile, preţul mediu solicitat pentru proprietăţile rezidenţiale noi a ajuns la sfârşitul lunii mai la valoarea de 2.960 de euro/mp util.

Ritmul anual de creştere pentru apartamentele scoase la vânzare în Cluj-Napoca s-a menţinut în jurul valorii de 10% atât pentru preţul mediu general, cât şi pentru cele două segmente principale, nou şi vechi. Preţul mediu solicitat pentru apartamentele vechi este de 2.735 de euro/mp.

Ce se întâmplă cu chiriile

Chiriile la nivelul țării au crescut în luna mai cu 12% comparativ cu anul 2023, dar au scăzut cu 1% față de luna aprilie 2024, arată o analiză Storia.ro.

La nivelul țării, în mai 2024, comparativ cu mai 2023, s-au înregistrat stagnări și creșteri ale prețurilor medii solicitate pe toate categoriile de apartamente de închiriat.

Cea mai mare creștere de la un an la altul, la categoria prețurilor medii de închiriere, s-a înregistrat în Craiova, unde apartamentele cu trei camere au avut o creștere de 28%. Cea mai mare creștere de la o lună la alta (mai 2024 vs. aprilie 2024) a fost de 6% la garsonierele din Cluj-Napoca și Oradea. În schimb, cea mai mare scădere de preț de la o lună la alta s-a înregistrat în Cluj-Napoca, la apartamentele cu trei camere (-7%). De asemenea, potrivit sursei citate, cele mai recente date indică faptul că prețurile medii ale chiriilor din sectoarele 1 și 2 ale Bucureștiului depășesc nivelul prețurilor din Cluj-Napoca.

În Cluj-Napoca, în luna mai 2024 prețurile medii solicitate pentru închirierea garsonierelor și apartamentelor cu două sau trei camere au variat. Astfel, conform sursei citate, luna trecută, prețul mediu de închiriere al garsonierelor a fost de 371 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere s-au închiriat, în medie, cu 550 de euro, iar apartamentele cu trei camere s-au închiriat cu un preț mediu de 650 de euro.

 

 

Comenteaza