Încep demolările de la fabrica Libertatea

Încep demolările de la fabrica Libertatea
Dezvoltatorii au dat drumul pregătirilor de şantier pentru viitorul centru tehnologic proiectat pentru fosta platformă industrială din zona gării. Deocamdată se curăţă terenul.

Începerea lucrărilor de construcţie este programată pentru 2013. În această toamnă urmează să înceapă lucrul la cel mai mare centru de afaceri din oraş, proiectat tot pe un teren de fostă unitate de producţie, Tricotaje Someşul.

„Acum am început lucrările de demolare, de aproximativ o săptămână. Este vorba de doar câteva clădiri şi construcţii parazitare. Planul este să finalizăm aceste intervenţii până la finalul lunii septembrie, pentru ca anul viitor, în februarie - martie, să începem efectiv partea de construcţii şi amenjări", a explicat Sorin Dan, director general al Libertatea. După cum au anunţat dezvoltatorii noului centru de birouri care ar urma să ia locul unităţii de producţie de mobilier, proiectul păstrează o parte din structura vechii unităţi.

Clădirile din cărămidă ale fostei fabrici reconvertite se vor asocia însă cu imobile de sticlă şi acoperişuri verzi. În primă fază au loc demolări ale clădirilor tehnice şi ale construcţiilor parazitare, iar etapa I a lucrările de reconversie, care se va întinde pe un an, vizează amenajarea de spaţii de 7.000 mp pentru birouri, dar şi amenajarea de zone publice şi presupune o investiţie estimată la 8 milioane de euro, conform planurilor prezentate o dată cu anunţarea conceptului. Proprietarii nu au deocamdată contracte semnate pentru ocuparea viitoarelor spaţii, însă proiectul urmează să fie oficial lansat pe piaţă doar din această toamnă.

În ceea ce priveşte stadiul proiectului, reprezentanţii dezvoltatorului au anunţat că se va finaliza documentaţiei pentru Planul Urbanistic Zonal (PUZ) şi estimează că autorizaţia de construire ar putea fi obţinută în acest an. Noul complex va fi realizat după un proiect semnat Chapman Taylor, birou cu sediu în capitală selectat drept câştigător în urma unui concurs de concept lansat de dezvoltatori. Cu toate acestea, la documentaţia necesară obţinerii de avize va colabora şi un birou local, Planwerk.

Fosta unitate de producţie Libertatea, amplasată pe un teren de 4,5 ha în zona Gării Cluj-Napoca, va fi reconvertită în centru cu spaţii destinate unor companii din tehnologia informaţiei, cercetare-inovare, centre de excelenţă şi cercetare în domeniul medical, au anunţat noii proprietari. Proiectul, botezat Liberty Center Technological Park, include spaţii pentru birouri, dar şi publice: săli de expoziţie, centre de sport, zone de food & beverage, o clinică medicală şi spaţii verzi. Complexul va ajunge, alături de celelalte faze, la clădiri ce vor totaliza în jur de 35.000 mp de spaţii. Libertatea este deţinută de anul trecut de subsidiara unui fond de investiţii cipriot controlat de fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, care a fost director adjunct al companiei Rompetrol. Fribourg Development. Subsidiara deţinută de fondul privat Fribourg Investments controlează 90% din societate.

Industrie reconvertită

Printre fostele platforme industriale pe care se lucrează la proiecte noi în acest an se numără Feleacul (unde fabrica de dulciuri e înlocuită în primă fază de un imobil de birouri), de pe H. Barbusse, iar pe terenul fostei unităţi Napolact de pe Bd. 21 Decembrie s-a ridicat structura unui complex cu funcţiuni mixte. Terenul fostei fabrici Tricotaje Someşul şi-a găsit în accest an alt proprietar, aşa că aici ar urma să înceapă lucrările pentru un noi proiect: 52.000 mp pentru birouri.

 

Comenteaza