Încep lucrările la parcul eolian EnergoBit
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iul 2010, 17:11
- Economie
- Ascultă știrea

Lucrările la primul parc eolian al clujenilor de la EnergoBit vor debuta în august, unitatea urmând să producă energie electrică din toamna anului viitor. Parcul va avea o capacitate de 30 MW, iar investiţia în valoare de 40 de milioane de euro va fi recuperată într-o perioadă de 12 ani, conform estimărilor.
“Suntem în faza finală de obţinere a avizului de mediu, iar din august urmează să începem lucrările la staţia de transformare. Amplasarea turbinelor se va face în funcţie de livrările de la furnizori, deoarece sunt multe cereri din România pentru acest gen de investiţii. Am concesionat deja 200 ha la Tulcea, pe 49 de ani. Măsurătorile, efectuate pe o perioadă de un an, au indicat o viteză medie a vântului de 7,5 metri pe secundă în zonă, dar cu vremea nu poţi să ştii niciodată, de aceea e bine să ai surse alternative de energie”, ne-a declarat Ştefan Gadola, vicepreşedinte al EnergoBit. Acesta estimează că investiţia în parcul eolian de 30 MW, în valoare de 40 de milioane de euro, va fi amortizată în 12 ani.
“Finanţarea va fi
asigurată fie printr-un credit bancar, fie printr-un parteneriat. Avem în
fiecare săptămână câte un investitor care ne abordează, aşa că nu ne facem
probleme că nu vom putea asigura finanţarea. Nu vrem să vindem afacerea, deşi
avem propuneri. Energia eoliană este una de viitor şi nu este atât de scumpă
precum s-a vehiculat în ultima vreme de către tot felul de neaveniţi, pentru că
aceste instalaţii au costuri reduse de întreţinere”, spune Gadola. Parcul
eolian al companiei cehe CEZ de la Fântânele (judeţul
Lucrările de construcţie a proiectului CEZ, demarat iniţial de Continental Wind Partners (CWP), au debutat în 2008, iar valoarea acestuia se ridică la 1,1 miliarde de euro. Asistenţa în construcţie şi echipamentul necesar sunt asigurate de EnergoBit, Viarom, GE Wind Energy, Areva şi Emon. EnergoBit a detaşat în zona Dobrogei 120 de angajaţi, care asigură montarea şi service-ul instalaţiilor electrice din mai multe parcuri eoliene ale unor companii precum CEZ, OMV-Petrom, CWP, Energias de Portugal sau Monsson Alma.
Compania clujeană este cel mai important furnizor de servicii specializate de inginerie şi lucrări electrice în domeniul parcurilor eoliene din România. Grupul EnergoBit, care cuprinde 17 societăţi, are 400 de angajaţi, dintre care 160 de ingineri. Conducerea grupului a estimat că în 2010 va ajunge la 430 de angajaţi. “Solicitările pentru dezvoltarea de parcuri eoliene în România ating o capacitate de 16.000 MW”, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare a Energiei, Petru Lificiu.
Statul se bate în proiecte cu privaţii
Mai multe proiecte
eoliene au fost avansate pentru zona Dobrogei. Printre acestea se numără cele
ale Iberdrola – 1.600 MW (2,8 miliarde de euro), CEZ – 600 MW (1,1 miliarde de
euro), Enel – 200 MW (360 de milioane de euro), EDP – 228 MW (300 de milioane
de euro), OMV-Petrom – 45 MW (100 de milioane de euro), EnergoBit – 30 MW (40
de milioane de euro). Chiar producătorul de stat Electrica şi-a manifestat
intenţia de a crea trei parcuri eoliene cu o capacitate de 150 MW, în judeţele