Informaticienii salvează birourile Clujului
- Scris de Kristina Restea
- 27 Aug 2012, 22:57
- Economie
- Ascultă știrea
Primele clădiri care vor modifica sesizabil datele actuale referitoare la stocul de birouri vor fi predate abia în a doua jumătate a anului, arată datele din analiza evaluatorilor de la Darian aferentă semestrului I.
Suprafaţa clădirilor de birouri nu s-a majorat în primul semestru al anului, actualele proiecte aflate în desfăşurare având ca termene de predare semestrul II 2012 şi respectiv începutul lui 2013. Printre cele mai importante mişcări din acest prim semestru pe piaţa birourilor, raportul Darian aminteşte relocarea companiei de consultanţă în audit Deloitte în clădirea Silver Business Center de pe Calea Dorobanţilor, dar şi consolidarea prezenţei companiei Endava în clădirea de birouri situată pe str. Buftea, nr 1, prin închirierea de spaţii suplimentare.
Compania de tehnologia informaţiei (IT) Pitech Plus s-a mutat în acest an în Coratim Business Center, imobil reamenajat într-o clădire administrativă de clasă B, situată în Piaţa 1 Mai în incinta fostei platforme Clujana. De asemenea, compania EBS a anunţat relocarea activităţii pe str. G. Bariţiu nr. 1 în clădirea albastră deţinută de Banca Transilvania, în vreme ce grupul financiar îşi va concentra o parte din activitate în noul sediu cu birouri şi centru de date aflat în construcţie în parcul industrial Tetarom I, care urmează să fie finalizat în toamnă. De asemenea, proprietarii Sigma Business Center, din cartierul Zorilor, supraetajează cu un nivel corpul de birouri de şapte etaje.
"Cu planuri de angajări şi creştere a activităţii, societăţile din sectorul IT se numără printre cele care au nevoie de spaţii de birouri fiind susţinute şi de avantajele oferite de municipiu în materie de resurse umane. Pe de altă parte, multe firme care nu pot suporta costurile aferente ocupării unor spaţii în clădirile de birouri se mută în vile, chiriile fiind mult mai accesibile, înregistrându-se o scădere a stocului de birouri în vile", arată analiştii de la Darian. Cu un stoc relativ redus de spaţii de birouri şi cu o rată de ocupare ridicată (grad de neocupare de maxim 10%), chiriile de birouri de clasa A din Cluj-Napoca variază în medie în intervalul 12-16 euro/mp, aici fiind incluse şi costurile de administrare care se ridică la 3 euro/mp.
"Există însă o ofertă competitivă consistentă de spaţii de birouri de clasa B în zonele centrale şi semicentral, unde nivelul mediu al chiriilor variază între 8 şi 11 euro/mp. Chiriile pentru spaţiile de clasa C din zona periferică variază între 5 şi 7 euro/mp", relevă studiul Darian. Chiriile spaţiilor de birouri ar putea înregistra un declin uşor în cazul unei înrăutăţiri a indicatorilor macroeconomici, iar diferenţele de chirie dintre locaţiile prime şi cele non-prime se vor accentua, anticipează analiştii.
În semestrul I din 2012, rata de neocupare pe piaţa spaţiilor de birouri s-a menţinut în intervalul 5-15%. "Lipsa de fonduri şi reticenta băncilor de a finanţa tranzacţii imobiliare se traduce prin reducerea numărului de clădiri de birouri inaugurate comparativ cu anii anteriori. Proiectele anunţate vizează în principal birourile de clasa A şi B, pe acest segment gradul de neocupare fiind cel mai mic", precizează analiza. Două proiecte de mari dimensiuni au fost anunţate în această primă jumătate a anului.
Unul aparţine dezvoltatorilor de la Felinvest care au reluat în primăvară lucrările la şantierul conservat timp de aproape doi ani de pe terenul fostei fabrici de dulciuri Feleacul. În 2012, investitorii au anunţat că au reconvertit parţial proiectul iniţial (rezidenţial, cu o componentă de servicii care să îi deservească pe viitorii locatari ai ansamblului). În acord cu evoluţia pieţei, dezvoltatorii au decis să transforme o parte din clădirile destinate locuinţelor în spaţii de birouri. În noua formulă, primul modul este dedicat spaţiilor de birouri, având o suprafaţă utilă de 14.000 mp pentru birouri şi 1.500 mp de spaţii comerciale, acesta urmând să fie predat anul viitor.
Cel mai mare proiect de birouri lansat în acest an este cel anunţat de fondul de investiţii New Europe Property Investments în parteneriat cu omul de afaceri timişorean Ovidiu ?andor. Acesta va deveni cel mai mare complex de birouri din Cluj: 52.000 mp, pe terenul unei alte foste fabrici, Tricotaje Someşul de pe Bd. 21 Decembrie. Dezvoltatorii au preluat terenul pe care Atrium Centers pregătise înainte de criză un ansamblu mixt, cu birouri, mall şi hotel. Construcţia urmează să înceapă în toamnă, potrivit intenţiilor dezvoltatorilor. "Studiile au arătat că aici există o nevoie de birouri, în sensul că deşi Clujul are un număr de clădiri de birouri care poate că tehnic ar fi în regulă, majoritatea sunt mici ca dimensiuni - şi ca suprafeţe pe etaj şi ca suprafaţă totală a clădirilor", a explicat Şandor.
52.000 metri pătraţi
va avea cel mai mare complex de birouri din Transilvania.