Instalaţie de tratare a apelor reziduale prezentată la Universitatea Tehnică

Instalaţie de tratare a apelor reziduale prezentată la Universitatea Tehnică
O invenţie specială, un aparat care cere mult mai puţin spaţiu, efort şi investiţii decât sistemele de epurare a apelor reziduale şi industriale clasice, a fost prezentat la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN).
Demonstraţia a avut loc la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor şi a Mediului din cadrul UTCN. Instalaţia, inventată şi patentată de către o companie din Luxemburg, poate fi utilizată pentru tratarea apei reziduale în cadrul municipalităţilor şi al industriei. Aceasta ocupă maximum 10% din spaţiul necesar unui sistem clasic folosit în acelaşi scop, costă cu 50% mai puţin, iar procesele de curăţare a apelor se produc mai rapid, fără zgomote sau mirosuri neplăcute.

“Calitatea apei care rezultă se încadrează în normele europene. Nu poate fi considerată potabilă, însă are un spectru larg în care este recomandat să fie utilizată. Echipamentele costă între 150.000 şi 400.000 de euro pentru epurarea apelor reziduale din comunităţi de la 100.000 până la 600.000 de locuitori şi pot fi achiziţionate şi prin accesarea de fonduri europene”, a precizat Dan Petruşa, de la Efi SA, reprezentanţă a Epuramat în România.

Prezentarea a avut loc la iniţiativa Asociaţiei Studenţilor din Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor şi face parte dintr-o caravană naţională. Au fost prezenţi studenţi, cadre didactice de la UTCN, precum şi reprezentanţi ai 30 de companii. “Până acum am avut parte de diverse reacţii la prezentările aparatului, de la neîncredere până la reacţii entuziaste. În schimb, peste tot am constatat nevoia mare de asemenea instalaţii, problemele care există pretutindeni şi ar putea fi rezolvate. La noi încă nu se pune problema în mod ecologic, apa este tot ieftină şi aplicarea legislaţiei europene de mediu nu e atât de strictă”, a apreciat Petruşa. După Cluj, caravana va trece prin Suceava, Iaşi, Bârlad, Timişoara şi Mehedinţi.

Comenteaza