Investiții în prag de primăvară. Ce dobândă au românii care „împrumută” statul prin programul Fidelis / Beneficii extra pentru donatorii de sânge

Investiții în prag de primăvară. Ce dobândă au românii care „împrumută” statul prin programul Fidelis / Beneficii extra pentru donatorii de sânge

Astăzi debutează prima ediție din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis.

Prima ediţie din acest an a programului de titluri de stat FIDELIS începe miercuri şi se va desfăşura până pe 1 martie, informează Ministerul Finanţelor, printr-un comunicat.

Ministerul Finanţelor demareze o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis adresată micilor investitorilor pentru care subscrierile încep miercuri, 21 februarie şi se vor încheia vineri, 1 martie.

„Cu o colaborare devenită deja tradiţie, programul înseamnă şi continuarea campaniei «România are sânge de rocker, acum şi de investitor» iniţiată de Morning Glory, Rock FM, cu sprijinul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, la care MF s-a alăturat", se menţionează în comunicat.

Donatorii de sânge vor avea parte în continuare de o tranşă specială în cadrul acestei ediţii.

„Am văzut deja că Fidelis a creat un nou concept în peisajul investiţional: donatorul-investitor. O paradigmă care împleteşte actul nobil al donării de sânge cu oportunităţile financiare oferite de investiţiile responsabile. Aceşti donatori-investitori au reuşit un bilanţ remarcabil în 2023: peste 15.000 vieţi salvate şi peste 522 milioane lei investiţi. Sperăm ca în 2024 să depăşim cifrele acestea, tocmai de aceea menţinem beneficiile speciale pentru donatori, atât cea mai bună dobândă, cât şi cel mai mic prag de subscriere. În ceea ce priveşte impulsionarea donării, după cum ştiţi nu este singurul efort financiar realizat de Guvern, pentru că, de la 1 ianuarie 2024, valoarea tichetelor a crescut de patru ori, de la 67 lei la 280 lei", a explicat ministrul Marcel Boloş, citat în comunicat.

Tranşa dedicată donatorilor de sânge se va aplica pentru titlurile de stat emise în lei, cu scadenţa la un an, având o dobândă de 7%, cea mai mare oferită în cadrul acestei ediţii. De asemenea, un alt beneficiu oferit donatorilor este scăderea de 10 ori a pragului minim de subscriere de la 5.000 de lei la 500 lei. Pot beneficia de condiţiile avantajoase ale noii emisiuni persoanele care fac dovada donării de sânge începând cu 1 iulie 2023.

„Vrem ca şi în această ediţie, prin tranşa dedicată donatorilor, să contribuim concret la stimularea donării de sânge de către persoanele fizice, alăturându-ne demersurilor cu această temă derulate la nivel naţional, local, dar şi în mediul privat", se mai subliniază în comunicat.

Totodată, în afară de tranşa specială, ediţia FIDELIS care debutează miercuri va conţine şi emisiunile uzuale, respectiv: titluri de stat în lei, cu scadenţe de 1 an şi 3 ani şi dobânzi anuale de 6% şi respectiv 6,75%, şi titluri de stat în euro, cu scadenţe de 1 an şi 5 ani şi dobânzi anuale de 4%, respectiv 5%. Valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

Persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie în titlurile de stat FIDELIS denominate în lei şi în euro, prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, B.R.D. - Groupe Societe Generale şi Alpha Bank, titluri care sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti. În procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile. Deţinătorii de titluri de stat FIDELIS lansate în cadrul emisiunilor anterioare ajunse la maturitate pot reinvesti disponibilităţile neridicate la scadenţă, prin subscrierea în cadrul acestei noi emisiuni.

Obligaţiunile vor fi listate ulterior la Bursa de Valori Bucureşti, unde preţul va depinde de raportul dintre cerere şi ofertă, lichiditate şi de condiţiile din economie.

Este a cincisprezecea ediţie Fidelis derulată de statul român. În precedentele 14 ediţii, Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie 24,5 miliarde de lei (aproape 5 miliarde de euro), sumă din care 9,4 miliarde de lei (1,9 miliarde de euro) reprezintă valoarea ofertelor derulate doar în 2023.

În ediţia de la finele anului trecut, MF a atras 933,4 milioane de lei, respectiv 310 milioane de euro (valori însumând 2,47 miliarde de lei/497,7 milioane de euro). Aceasta a fost a treia cea mai mare ofertă Fidelis în funcţie de valoare de la reluarea acestor emisiuni la BVB, în iulie 2020.

Comenteaza