Investitorii români au preluat controlul Băncii Transilvania

Investitorii români au preluat controlul Băncii Transilvania

65% din capitalul social al Băncii Transilvania (BT) este deţinut de investitori români, precum investitori de retail, societăți de investiții financiare, fonduri de pensii private, dar și pensionari, arată raportul consiliului de administraţie pe 2019.

În 2018, ponderea deţinută de investitori români (retail plus instituţionali) la banca din Cluj era de 59%, ceea ce înseamnă că pe parcursul anului 2019 investitori români au cumpărat acţiuni, iar cei străini au vândut. Astfel, ponderea pe care o deţin investitorii străini la cea mai mare bancă din România s-a diminuat de la 32,4 la 26,8%, arată datele ZF.

Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cel mai mare investitor instituţional în economia românească, avea o deţinere de 8,6% din BT. Deţinerea BERD la BT a rămas nemodificată în 2019. BT este cea mai ma­re bancă din România în funcţie de valoarea activelor gestionate, 87 de miliarde de lei la final de 2019. La Bursa de Valori Bucu­reşti, BT are o capita­lizare de 10 miliarde de lei.

Săptămâna trecută fondurile de pensii ale grupului olandez NN au raportat o deţinere de 10% din BT, echi­valentul unei investiţii de 1 miliard de lei, arată calculele pe baza informaţiilor publicate la bursă. BT şi-a bugetat pentru 2020 un profit net de 514 milioane de lei şi venituri de 3,4 miliarde, se arată în bugetul supus votului acţionarilor la finele lunii aprilie.

„Lipsa predictibilităţii în ceea ce priveşte răspândirea Covid-19 şi impactul său general nu ne afectează focusul - continuarea servisării clienţilor băncii în condiţii opti­me. Stabilitatea financiară a BT și sistemele noastre electronice dezvoltate sunt pilonii pe care ne sprijinim în aceste momente de incertitudine şi de agitaţie“, se arată în raportul consiliului de administraţie al băncii, care include şi bugetul pentru 2020.

Comenteaza