Investitorii străini au adus 75 de miliarde de euro în România. Clujul, în top

Investitorii străini au adus 75 de miliarde de euro în România. Clujul, în top

Județele cu cele mai multe investiții străine sunt Arad, Brașov, Cluj, Prahova, Sibiu, Timiș, zona București-Ilfov fiind cea mai atractivă, anunță Consiliul Investitorilor Străini (CIS) din România.

Investițiile străine se regăsesc în toate sectoarele economiei românești. Investitorii au construit fabrici și centre logistice, au modernizat clădiri de birouri și o bună parte a infrastructurii energetice, au adus tehnologii noi de producție și cele mai performante sisteme de management.

Investitorii au venit aici ca să obțină profituri, dar afacerile lor au avut și o contribuție esențială la modernizarea economiei românești și integrarea ei în cea europeană. Investițiile străine au fost de câteva miliarde de euro în fiecare an, ele variind în funcție de sănătatea economiei locale sau globale.

Valoarea cea mai ridicată a investițiilor a fost atinsă în preajma aderării României la Uniunea Europeană, când aceasta s-a ridicat la 8-9 miliarde de euro pe an. Investițiile străine sunt comparabile ca dimensiune cu banii atrași din fonduri europene, reprezentând o resursă indispensabilă pentru dezvoltarea țării.

În România investițiile străine vin din țările membre ale UE, acestea fiind și cei mai importanți parteneri comerciali (Germania, Franța, Austria, Olanda). Companiile cu capital străin din România angajează 1,3 milioane de oameni, 26% din numărul total de salariați. Cifra este aproape egală cu numărul persoanelor angajate în sectorul public. 

Companiile străine au avut un rol important în aplicarea unor modele de creștere a veniturilor salariale, generând o competiție sănătoasă pentru cei care își căutau un loc de muncă. O consecință care se poate observa este că salariul mediu într-o companie străină este mai mare decât media națională. Salariul mediu net într-o firmă străină era în 2017 de 3.100 de lei față de media națională de 2.300 de lei.

Industria a atras jumătate din investițiile străine, ceea ce demonstrează că „dezindustrializarea” României în contextul aderării la UE și integrării în piața unică reprezintă un mit. Astfel se explică de ce industria a avut și are o contribuție importantă la creșterea produsul intern brut.

“Județele care au atras investitori străini au și un standard de viață mai ridicat (fiind măsurate veniturile și avuția pe locuitor). Nu putem spune că asta se datorează doar investițiilor străine, dar există o legătură strânsă între zonele dezvoltate economic și nivelul investițiilor străine atrase. Acest fenomen este ușor de explicat datorită avantajelor pe care companiile străine îl aduc: tehnologie, cunoștințe, acces pe piețele globale, experiență de zeci sau sute de ani”, conform conducerii CIS.
Comenteaza