IT-iştii clujeni vor să facă gratuit magazinul pe internet al fiscului

IT-iştii clujeni vor să facă gratuit magazinul pe internet al fiscului
În urma anunțului Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) de achiziție a unui magazin online, o firmă clujeană specializată în realizarea de soluții de comerţ electronic a înaintat o propunere oficială prin care se oferă să îl realizeze gratuit, la cele mai înalte standarde.

Inițiativa Blugento vine în contextul în care guvernul a lansat, recent, programul GovITHub, care îi aduce laolaltă pe antreprenorii care doresc să contribuie la digitalizarea serviciilor publice, pentru facilitarea și eficientizarea relației cetățenilor cu instituțiile statului. Printre antreprenorii care au participat la lansare s-au numărat și reprezentanții societăţii clujene. 
 
„Ca urmare a semnalării nevoii de realizare a unui magazin online în scopul eficientizării vânzării și bunurilor confiscate și sechestrate, dorim să salutăm această decizie, favorabilă atât proprietarilor executați, cât și statului. Punem la dispoziția ANAF un magazin construit pe fundația celei mai populare platforme de eCommerce din lume, Magento. Acest proiect va simplifica relația cetățeanului cu statul și va aduce beneficii întregii societăți”, a declarat Sandu Băbășan, manager general al Blugento. 
 
Propunerea oficială înaintată ANAF cuprinde designul grafic al platformei, infrastructura tehnică necesară vânzării unui număr nelimitat de produse, integrarea magazinului online în pagina anaf.ro, posibilitatea de autoadministrare a site-ului, optimizarea pentru motoarele de căutare. 
 
Blugento este un produs german dezvoltat în România, rezultat al colaborării dintre Blugento GmbH și MindMagnet, agenția web din Cluj ce organizează evenimentele „Meet Magento” în România. MindMagnet a fost înființată în în 2005 și oferă soluții tehnologice PHP și Magento pieței online din România și din străinătate. Magento este cel mai important furnizor pentru giganții din comerțul online, cu o pondere de 29,8% din cota de piață la nivel mondial. 

Finanţele clujene recuperează greu
 
În această vară, conducerea ANAF a anunţa că se va reorganiza pentru creşterea eficienţei colectării şi a eficacității în combaterea evaziunii fiscale și a fraudei fiscale şi vamale. Actuala direcție de executare silită cazuri speciale va prelua preluarea structurile teritoriale pentru mărirea gradului de recuperare a prejudiciilor stabilite de către instanţele judecătoreşti, creşterea gradului de valorificare a bunurilor confiscate şi aplicarea eficientă a sancţiunilor internaţionale. 
 
Decizia a fost luată de ANAF pentru îmbunătățirea randamentului recuperării creanţelor bugetare dispuse prin hotărâri judecătoreşti definitive în materie penală, prin organizarea unei structuri responsabile la nivel național cu executarea silită a cazurilor speciale. Proiectul urmărește clarificarea competențelor de control la nivel național ale inspectorilor antifraudă fiscală.
 
În iunie, 44.517 de persoane fizice se aflau în iunie în executare silită la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Cluj, pentru 36,9 milioane de lei. În aceaşi situaţie se găseau 17.302 de persoane juridice, cu 239 de milioane. AJFP a emis 16.491 de somaţii, de 45,4 milioane de lei, a înfiinţat 7.945 de popriri, de 63,2 milioane, şi 22 de sechestre, de 1,4 milioane. Încasările s-au cifrat doar la 30 de milioane. Din preluarea bunurilor, AJFP a obţinut 54.399 de lei, fiind preluate şi evaluate bunuri de 252.417 lei. În stoc au rămas bunuri de 385.863 lei.
 
Pe de altă parte, AJFP  va introduce din toamnă sistemul de plată cu cardul la ghişee, iar ulterior va fi posibilă şi achitarea pe internet. Impozitele pot fi plătite deja prin card bancar la ghişeele ANAF din 12 judeţe, iar în Cluj şi în Bucureşti procesul este în curs de implementare.

Până în iulie 52 de cititoare de card erau instalate de Banca Transilvania la 28 de sedii ANAF din judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea, în timp ce Garanti Bank a instalat 48 de POS la 28 de ghişee din Arad, Caraş Severin, Hunedoara şi Timiş, după primele licitaţii organizate de către direcţiile regionale.  

Comenteaza