ITM a „colindat” prin șantierele din Cluj. Amenzi de sute de mii de lei pentru munca „la negru”

ITM a „colindat” prin șantierele din Cluj. Amenzi de sute de mii de lei pentru munca „la negru”

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a desfășurat, în perioada 14–19 iulie 2025, o amplă campanie de controale în domeniul construcțiilor. 

ITM Cluj a desfășurat, în perioada 14–19 iulie 2025, o amplă campanie de controale în domeniul construcțiilor, vizând combaterea muncii nedeclarate și verificarea respectării normelor de sănătate și securitate în muncă. 

Campania a vizat firme care activează în sectoarele „construcții de clădiri”, „lucrări de geniu civil” și „lucrări speciale de construcții” – domenii recunoscute pentru frecvența ridicată a accidentelor de muncă, potrivit datelor statistice oficiale.

28 de angajatori verificați, amenzi de 279.000 de lei

În județul Cluj, inspectorii au controlat 28 de angajatori și au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare totală de 279.000 de lei, pentru nereguli privind relațiile de muncă și siguranța angajaților pe șantiere.

Muncă nedeclarată, amendată

Cinci firme au fost sancționate după ce inspectorii au depistat nouă persoane care lucrau „la negru”, fără forme legale de angajare. Valoarea amenzilor aplicate în aceste cazuri se ridică la 180.000 de lei.

Alte două societăți au fost amendate cu câte 3.000 de lei fiecare pentru că nu țineau evidența zilnică a orelor de lucru ale angajaților.

Probleme grave de securitate în muncă

Pe partea de sănătate și securitate în muncă, ITM Cluj a aplicat 22 de amenzi, în valoare totală de 96.000 de lei, la tot atâtea firme. Printre neregulile constatate se numără:

  • Lipsa echipamentului individual de protecție;
  • Utilizarea unor instalații de ridicat neverificate sau neautorizate ISCIR;
  • Instruire necorespunzătoare a lucrătorilor;
  • Lipsa sistemelor de protecție colectivă (balustrade, plase de siguranță, pasarele securizate);
  • Folosirea echipamentelor de muncă nesigure.

În urma deficiențelor constatate, cinci echipamente de muncă au fost oprite din funcționare, iar activitatea a fost suspendată în cinci locuri de muncă, din cauza lipsei protecțiilor și a autorizațiilor obligatorii.

Sectorul construcțiilor, sub presiune

Reprezentanții ITM subliniază că domeniul construcțiilor rămâne unul cu risc ridicat, atât din perspectiva muncii nedeclarate, cât și în ceea ce privește accidentele de muncă. Inspectorii atrag atenția asupra necesității respectării stricte a legislației, mai ales în sezonul de vârf al activităților de construcție.

Comenteaza