Jolidon a cerut credit garantat de stat prin IMM Invest
- Scris de Ziua de Cluj
- 30 Apr 2020, 12:04
- Economie
- Ascultă știrea
Producătorul de lenjerie intimă Jolidon Cluj a solicitat împrumutul maxim garantat de stat prin programul guvernamental IMM Invest.
Gabriel Cârlig, proprietarul Jolidon, producătorul şi retailerul de lenjerie intimă din Cluj-Napoca, a spus că încă nu a hotărât dacă banii solicitaţi vor fi folosiţi pentru investiţii ori capital de lucru, conform ZF.
„Nu am hotărât care este obiectivul acestui împrumut, o să ne decidem dacă vor fi folosiţi pentru capital de lucru sau investiţii. Am solicitat suma maximă pe care o poate oferi programul. Deocamdată este un aviz de principiu şi atât, nu a spus nimeni când ar trebui să primim banii. Urmează analiza băncilor care vor decide, dar o să dureze“, a spus Gabriel Cârlig.
Sub această denumire, figurează trei societăți la Cluj: Jolidon Import Export, Jolidon International și Jolidon Retail. Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a început deja să trimită băncilor dosarele societăților care au aplicat la programul IMM Invest.
„Vor fi multe cereri respinse pentru că IMM-urile nu sunt viabile. Deşi programul IMM Invest are un plafon de 40.000 de IMM-uri admise pentru finanţare, în momentul de faţă sunt 12.000-15.000 bancabile, sănătoase, la nivel de economie. Deşi angajează un procent mare din populaţie, IMM-urile au o contribuţie mică la produsul intern brut. Prin acest proiect, noi vrem să creştem valoarea IMM-urilor. Acum trebuie trecut testul corect, să vedem câte IMM-uri sunt de fapt sănătoase“, a declarat Cristian Păun, preşedintele FNGCIMM.
Pe platforma IMM Invest erau transmise până miercuri în jur de 26.000 de cereri înscrise, iar dintre ele 261 erau transmise către bancă, acestea fiind cererile care au trecut de analiza Fondului de Garantare, au un aviz din partea acestuia şi merg la bancă pentru a fi analizat dosarul.
Alte 113 cereri erau preluate (cele în analiză în cadrul fondului, dar care nu au la acest moment o decizie), 1.396 de cereri pentru care s-au solicitat clarificări, patru fiind revocate, conform platformei de analiză financiară Confidas. Iniţial, pe site-ul programului a apărut un număr mare de cereri revocate, ulterior acelor companii li s-a solicitat să retrimită clarificări, iar termenul iniţial de „aprobat“, afişat în dreptul unor companii, a fost înlocuit cu „transmis către bancă“.
Programul IMM INVEST ROMÂNIA permite IMM-urilor afectate semnificativ de criză COVID-19 să își asigure lichiditățile pentru derularea activității curente sau pentru investiții, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiții și/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către FNGCIMM în numele și contul statului român, prin Ministerul Finanțelor Publice. Plafonul maxim de garantare alocat este de 15 miliarde lei.
În cadrul programului s-au înscris 22 de bănci finanțatoare care vor acorda credite pentru investiții de până la 10 milioane de lei, garantate de stat până la maxim 80%, durata finanțării fiind de până la 72 de luni. Rata dobânzii - Robor la trei luni +2%/an, este subvenționată 100% de la bugetul de stat.
Pentru IMM–urile care solicită credite pentru capital de lucru, finanțările pot ajunge până la 5 milioane, garantate până la 80% în cazul întreprinderilor mijlocii și până la 1 milion, cu garantare de maxim 90%, în cazul întreprinderilor mici și micro.
Durata finanțării pentru capital de lucru este de maxim 36 de luni, cu posibilitatea de prelungire pentru încă 36 de luni, rată dobânzii fiind Robor la 3 luni +2,5 %/an. În cazul ambelor tipuri de credite, dobânda, costurile de acordare, monitorizare și administrare a garanțiilor acordate în numele și contul statului, vor fi suportate de la bugetul de stat, până la 31 decembrie, cu posibilitate de prelungire.