La cât va ajunge inflația pe parcursul acestui an. Vezi estimările BNR pentru 2024

La cât va ajunge inflația pe parcursul acestui an. Vezi estimările BNR pentru 2024

Chiar dacă în prima lună din 2024 inflația a crescut, BNR anticipează scăderi pentru rata anuală pe parcursul acestui an.

Banca Naţională a României anticipează că rata anuală a inflaţiei va coborî la 6,5% la finalul primului trimestru din 2024, urmând să scadă la 5,7% la sfârşitul trimestrului II al acestui an, conform Raportului trimestrial asupra inflaţiei, ediţia din februarie 2024.

„Rata anuală a inflaţiei IPC este anticipată să îşi continue tendinţa generală descendentă pe cvasitotalitatea intervalului proiecţiei. Raportat la scăderile ample consemnate în 2023, progresul dezinflaţionist îşi va atenua semnificativ din ritm în 2024 şi 2025, astfel încât rata anuală a inflaţiei headline va atinge limita superioară a intervalului ţintei centrale (3,5%) abia la orizontul prognozei, respectiv trimestrul IV 2025. Dezinflaţia IPC va fi antrenată în principal de componenta inflaţiei de bază, prognozată în reducere continuă pe intervalul proiecţiei, dar cu o încetinire de ritm îndeosebi în 2025. După ce au beneficiat de efecte de bază extrem de favorabile pe parcursul anului trecut, componentele exogene ale coşului IPC îşi vor inversa temporar contribuţia la dezinflaţie în trimestrul I 2024, iar ulterior, din trimestrul II, şi-o vor relua, însă într-un ritm mult atenuat comparativ cu evoluţiile recente", se spune în Raport.

BNR menţionează că, în aceste condiţii, rata anuală a inflaţiei IPC este proiectată la valoarea de 4,7% la sfârşitul anului curent şi la 3,5% în decembrie 2025. Comparativ cu Raportul din noiembrie 2023, traiectoria actualizată este mai redusă până la finele anului curent, mai semnificativ până în trimestrul III 2024, doar -0,1 puncte procentuale în decembrie, pe seama evoluţiilor mai favorabile din trimestrul IV 2023, care persistă timp de patru trimestre la nivelul ratei anuale a indicatorului.

„Începând din trimestrul I 2025, însă, în principal pe fondul revizuirii ascendente a deviaţiei PIB, dinamica anuală a IPC este proiectată la valori uşor mai ridicate (+0,3 puncte procentuale în trimestrul III 2025, orizontul prognozei precedente). În actuala conjunctură, grevată de amplificarea recentă a tensiunilor geopolitice, balanţa riscurilor la adresa evoluţiei anticipate a ratei anuale a inflaţiei induse de factori pe latura ofertei rămâne înclinată în sensul unor abateri în sus de la traiectoria redată în scenariul de bază. În schimb, în cazul materializării, trenarea activităţii economice globale este de aşteptat să exercite o tracţiune predominant dezinflaţionistă", se arată în document. 

Comenteaza