Laborator de buzunar şi motor electric la un târg de invenţii la Cluj. Ce descoperi la târg VIDEO

Laborator de buzunar şi motor electric la un târg de invenţii la Cluj. Ce descoperi la târg VIDEO
Material special pentru reducerea consumului de carburant al maşinii, motorul electric care consumă de două ori mai puţin curent decât unul obişnuit sau laboratorul de buzunar. Toate acestea sunt invenţii prezentate la târgul care şi-a deschis astăzi porţile la Cluj. Evenimentul, organizat de Universitatea Tehnică, a ajuns la cea de-a 11-a ediţie, arată Realitatea TV Cluj.

Peste 60 de expozanţi din toată ţara îşi prezintă invenţiile la târgul deschis în complexul Expo Transilvania. Este şi cazul lui Toader Ichim, poliţist în Bucureşti şi inventator în timpul liber. El a creat motorul fără bobină, care consumă de două ori mai puţin curent electric decât unul obişnuit.

Toader Ichim este unul dintre inventatorii care-şi prezintă creaţia la târgul de la Cluj. Vezi ce spune acesta, în materialul video

Un timişorean, Ioan Davidoni, a adus la Cluj amplificatorul cuantic, un material special care, aplicat pe motorul maşinii, reduce consumul de combustibil cu până la 70 la sută, spune chiar inventatorul. Setul costă 300 de lei. "Poluarea radioactivă şi electromagnetică de pe planetă a scăzut puterea combustibililor. Maşinile Dacia şi acum 40 de ani consumau 7 litri la suta de kilometri, ca acum. Dispozitivul se lipeşte de motor, am mii de maşini care-l folosesc", spune el.

La un alt stand găsim laboratoare de buzunar, care furnizează informaţii biochimice utilizatorului. Inventatorul Benjamin Avidani îşi prezintă creaţia, în materialul video.Un mini-laborator costă 500 de euro.

La sfârşitul târgului, organizatorii vor premia cele mai interesante invenţii. "Pe lângă premierea invenţiilor, le facem o oarecare clasificare a valorii acestora la sfârşitul târgului", spune rectorul UTCN, Aurel Vlaicu. "Ele îşi vor urma cursul normal la OSIM, depun cerere de brevet de invenţie şi sunt valoroficate din punct de vedere al proprietăţii intelectuale".

Târgul de invenţii poate fi vizitat până vineri, între orele 9-16.

Reporter: Alin Golban
Operator: Florin Dan

 

Comenteaza