Lucrări de 57 de milioane de euro blocate în Transilvania
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iul 2010, 17:04
- Economie
- Ascultă știrea

Procedurile de atribuire a lucrărilor de reabilitare şi extindere a staţiilor de epurare din Cluj-Napoca, Gherla-Huedin, Şimleu Silvaniei-Jibou-Cehu Silvaniei sunt blocate şi contestate.
Valorile estimate ale contractelor depăşesc 55 de milioane de euro, adică peste 230 de milioane de lei: reabilitarea şi extinderea staţiei de epurare Cluj-Napoca, cea mai costisitoare, a fost evaluată la 160,8 milioane de lei, la Gherla-Huedin – la 37,3 milioane de lei, iar cele pentru Şimleu Silvaniei-Jibou-Cehu Silvaniei – la 43,9 milioane de lei, potrivit Companiei de Apă Someş (CAS), autoritate contractantă. în total, 56,7 milioane de euro doar pentru cele trei obiective. Pentru Cluj-Napoca s-au înregistrat şapte ofertanţi, în cazul Gherla-Huedin opt ofertanţi, iar pentru staţia din Sălaj 11 oferte (companii sau asocieri de companii).
Mai multe oferte depuse la aceste licitaţii au fost declarate “neconforme” de către autoritatea contractantă, blocându-se atribuirea către câştigătorii de drept. Potrivit CAS, pentru fiecare dintre cele trei lucrări participanţii au depus contestaţii: Acciona Agua Spania în cazul staţiei Cluj-Napoca, consorţiul format din WTE Wassertechnik Austria şi clujenii de la ACI a contestat deciziile pentru Gherla şi Huedin. Procedura de atribuire a lucrărilor de reabilitare şi extindere a staţiei de epurare Sălaj a atras contestaţii depuse de asocierea Generale Epurazione Ambiente Italia – Paolo de Luca Construzioni Generali Italia – Samus Construcţii România şi de o altă asociere, Copisa Constructora Pirenaica Spania – Marcor Ebro Spania – Hidroedil România.
“ACI a participat la aceste licitaţii, dar au fost anulate. Comisiile au verificat ofertele şi le-au declarat neconforme. Erau toate lucrări pe care se putea munci, de zeci de milioane de euro. Dacă ar fi câştigat asocierile din care am făcut parte, ACI ar fi avut lucrări de 20-40 de milioane de euro. Mai sunt şi alte licitaţii anulate la nivel naţional, am şi făcut propuneri la nivelul Asociaţiei Române a Antreprenorilor în Construcţii, privind legislaţia în domeniu”, a spus Ioan Aşchilean, preşedintele ACI.
“Eram în poziţia să câştigăm lucrările pe Gherla-Huedin, ca ofertă tehnică şi financiară, dar s-a anulat licitaţia. Am depus contestaţie (respinsă ca nefondată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor - CNCS, n. red.) şi se merge şi în tribunal, liderul de consorţiu se ocupă. La Cluj-Napoca am fost tot în poziţia de câştigători, mai precis cei de la Strabag, noi suntem subantreprenori. Şi aceasta a fost anulată. Sunt lucrări de zeci de milioane de euro, vin firme foarte mari. Şi condiţiile de participare sunt de aşa natură, de aceea ne-am asociat cu nume foarte importante”, a menţionat Dorin Aşchilean, director general al ACI.
“Procedurile privind aceste investiţii sunt suspendate până la soluţionare, cele de achiziţie publică nefiind finalizate prin semnarea unui contract”, au transmis oficialii CAS. în cazul lucrării Gherla-Huedin, unde oferta WTE-ACI a fost respinsă ca neconformă, iar procedura de atribuire anulată, CNSC a formulat un răspuns în aprilie. “CNSC respinge ca nefondată contestaţia formulată de asocierea compusă din WTE şi ACI, în contradictoriu cu CAS”, se arată în decizia CNSC. Samus Construcţii a participat la două licitaţii, pentru Gherla-Huedin şi Sălaj.
“La Şimleu s-a declarat câştigătoare o societate ce venea cu o ofertă adiţională ce propunea alt flux tehnologic decât cel prevăzut în caietul de sarcini. Am considerat incorectă această decizie, aşa că am depus contestaţie. în cazul Gherla-Huedin nu s-a declarat câştigător. Ni s-a spus că oferta noastră e neconformă, era vorba de nişte elemente pe partea tehnică. E păcat, se puteau accesa nişte bani. Autorităţile ar putea să răspundă în timp mai scurt şi la analizele ofertelor, şi la contestaţii. Să ia o decizie: îmi dă mie lucrarea, o dă altuia, dar să se atribuie”, spune Ioan Tecar, preşedintele grupului din care face parte Samus.
Proiecte pe bani europeni
Cele trei obiective reprezintă componente ale programul operaţional sectorial pentru infrastructura de mediu, cu finanţare preponderentă din fonduri europene, denumit “Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată din judeţele Cluj / Sălaj – îmbunătăţirea sistemelor de alimentare cu apă, canalizare şi epurare în zona Cluj-Sălaj”.